Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ποιους μεγαλοεπενδυτές είδε ο Σαμαράς Επενδυτικά funds από ΗΠΑ και Καναδά στο Μαξίμου


Ποιους μεγαλοεπενδυτές είδε ο Σαμαράς

Τα μεγάλα "κεφάλια" από πέντε επενδυτικά funds στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια, συνάντησε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για μεγάλους  "παίκτες" στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά, με ευρύ δίκτυο γραφείων και χιλιάδες υπαλλήλους και επενδύσεις τρισεκατομμυρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συζήτησαν για επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, κυρίως για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας  του Δημοσίου, αλλά και για επενδύσεις  σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός  παρουσίασε το σχέδιο του για την ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση της
οικονομίας και έδωσε το στίγμα των ευκαιριών που ανοίγουν, καθώς όραμά του, όπως λένε στο Μαξίμου, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη για τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών για την Νοτιοανατολική και Κεντρική  Ευρώπη, αλλά και για τη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας και τη φορολογία, όπου ο κ. Σαμαράς τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να άρει όλα τα αντικίνητρα, υπογραμμίζοντας πως μέσω του Invest in Greece -ήταν παρών και ο επικεφαλής κ. Στ. Ησαίας- μπορούν εύκολα να προωθηθούν οι επενδύσεις τους. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως με τον νέο επενδυτικό νόμο που προωθείται σύντομα στη Βουλή θα αρθούν πολλά προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. 

Το who is who των επενδυτών

Ο Prem Watsa , Chairman & CEO της Fairfax Financial Holdings Ltd, επενδυτικής εταιρείας  με κέρδη 6,2 δις $ που επενδύει σε ακίνητα, ασφαλίσεις και ασχολείται με διοίκηση επενδύσεων, η οποία έχει 8.200 υπαλλήλους  και εδρεύει στον Καναδά, μαζί με δύο  κορυφαία στελέχη θυγατρικών του, τους Wade Burton και  Vinodh Loganadhan, ήταν οι πρώτοι που πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο Wilbur L. Ross , Chairman & CEO της WL Ross & Co LLC, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes  έχει προσωπική περιουσία κοντά στα 2 δις $ και ασχολείται με αναδιάρθρωση εταιρειών και επενδύσεις σε ακίνητα,  ήταν ανάμεσα στην ομάδα των επενδυτών. H εταιρεία έχει έδρα στη Νέα Υόρκη.
Ο David Bough της Brookfield Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 150δις $ και ασχολείται με επενδύσεις σε ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές, με έδρα τον Καναδά.
Ο Justin Bennett της Fidelity investments, με χαρτοφυλάκιο και επενδύσεις περί τα 70 δις,  η οποία έχει έδρα τη Βοστώνη.
Επίσης, παρών με χαρτοφυλάκιο άνω του 1,3 τρις, ο Joerg Sponer, εκπροσωπώντας  την Capital Group Companies.  
Το σημαντικό είναι ότι μεγάλα funds δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, προφανώς αναζητώντας ευκαιρίες και αποδόσεις για τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι βλέπουν πως κάτι μπορεί να τους δώσει η Ελλάδα και σε κάθε  περίπτωση ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι επενδύσεις τους με έξοδο από το ευρώ. Αν τελικά θα ρίξουν χρήμα στην Ελλάδα είναι άλλο κεφάλαιο και κανείς από το Μαξίμου δεν απαντά. Όμως και μόνο η είδηση ότι ήλθαν στην Αθήνα μπορεί να κινητοποιήσει και άλλους "παίκτες". Όπως και πιθανή θετική είδηση από την επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ στα τέλη του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου