Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΕΦΕΤΕΙΟ: Νόμιμα σε αυτόματη αργία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επιφυλάχθηκε να κρίνει τη συνταγματικότητα του μέτρου της αργίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων όταν θα συζητηθούν οι κύριες αγωγές
 «Πράσινο φως» για να τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι «επίορκοι» δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και όσοι τιμωρούνται πειθαρχικά ή παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, ανάβει με αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών
Το αρμόδιο 3μελές συμβούλιο του Δ. Εφετείου αρνήθηκε να «παγώσει» την αυτοδίκαιη αργία δύο υπαλλήλων, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να ανασταλεί γιατί έχει προβλεφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και γι' αυτό επιβάλλεται η άμεση εκτέλεσή του. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να κρίνει τη συνταγματικότητα του μέτρου όταν θα συζητηθούν οι κύριες αγωγές, ενώ ανάλογη προσφυγή της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να απασχολήσει την Ολομέλεια ΣτΕ μαζί με τις διατάξεις για το νέο καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.
Αποδοχές
Επικυρώνοντας την αυτοδίκαιη αργία, το Δ. Εφετείο δέχθηκε, πάντως, να ανεβάσει στο 65% των
μηνιαίων αποδοχών της που θα μπορούσε να συνεχίσει να εισπράττει μία υπάλληλος, γιατί η μείωσή τους στο 1/3 έθετε σοβαρό κίνδυνο βιοπορισμού της (λόγω περιορισμένης περιουσίας, δόσεων για στεγαστικά δάνεια, φόρους, «χαράτσι» ΔΕΗ, διατροφή - σπουδές άνεργου τέκνου, κ.λπ.).
Αντίθετα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με προσωρινή διαταγή «πάγωσε» την αυτοδίκαιη αργία μισθωτού σε όμιλο της ΔΕΗ, πιθανολογώντας ότι μπορεί να απαλλαγεί στο πειθαρχικό.
Το Δ. Εφετείο άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή της αυτοδίκαιης αργίας (επιβλήθηκε πρόσφατα με τον Ν. 4093/12 και με αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου για τους δημοσίους υπαλλήλους) με μία υπάλληλο που είχε επανειλημμένα παραπεμφθεί αλλά και τιμωρηθεί πειθαρχικά για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας, ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους κ.λπ., καθώς και μία άλλη υπάλληλο που έχει παραπεμφθεί και στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ εκδίδοντας ασφαλιστική ενημερότητα σε μεγαλοοφειλέτες κ.λπ.
Στην πρώτη περίπτωση τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλος του ΟΑΕΕ που τιμωρήθηκε σταδιακά σε 3μηνη προσωρινή παύση, σε δύο πρόστιμα και έγγραφη επίπληξη για ανάρμοστη συμπεριφορά, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση πολιτών, αμελή και ατελή εκπλήρωση καθηκόντων.
Στην άλλη περίπτωση επικυρώθηκε η αργία και απορρίφθηκε αίτηση αναστολής υπαλλήλου του ΙΚΑ που θα δικαστεί σύντομα για κακουργηματικές κατηγορίες ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του οργανισμού.
ΑΛΕΞΑΝΔΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
e-go

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου