Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Όποιος θεωρεί τις αμοιβές των πολιτικών πολύ χαμηλές ας ψάξει αλλού για δουλειά»


Η Merkel δουλεύει για …ψίχουλα


By Michael Steen (Φρανκφούρτη) 
Ο αντιπολιτευόμενος Γερμανός πολιτικός που ελπίζει να εκθρονίσει την Angela Merkel στις εκλογές του ερχόμενου έτους έκανε το επικίνδυνο βήμα να δηλώσει ότι είναι πολύ χαμηλός ο μισθός των 250.000 ευρώ που δίνει η γερμανική καγκελαρία.
Ο Peer Steinbrück, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές καιπρώην υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το χρήμα «προσωπικώς δεν μου διεγείρει ερωτικές επιθυμίες», αλλά σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «ένας περιφερειακός τραπεζίτης πληρώνεται σήμερα περισσότερα απ’ όσο ο ηγέτης της χώρας».

«Στη Γερμανία ο (η) καγκελάριος πληρώνεται πολύ λίγα με δεδομένη την
παρουσία που οφείλει να έχει, σε σχέση με άλλες θέσεις, οι οποίες έχουν πολύ λιγότερες ευθύνες και δίνουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς», είπε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η παρέμβασή του σε ένα τόσο αιχμηρό πολιτικό θέμα, όπως οι μισθοί των πολιτικών, και μάλιστα σε περίοδο λιτότητας, αποκτά μία ακόμη πιο παράξενη χροιά, δεδομένου ότι ο Ρ. Steinbrück τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει πολύ αρνητική δημοσιότητα εξαιτίας αποκαλύψεων ότι έχει κερδίσει 1,25 εκατ. ευρώ παραθέτοντας ομιλίες σε επιχειρηματικά συνέδρια, αφότου παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών το 2009.
Άλλοι πολιτικοί, τόσο από το κεντροαριστερό κόμμα SPD όσο και από τους χριστιανοδημοκράτες της Α. Merkel, έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τις δηλώσεις Steinbrück. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder σχολίασε ότι πάντα κατάφερνε να τα βγάζει πέρα με τον μισθό του καγκελάριου.

«Όποιος θεωρεί τις αμοιβές των πολιτικών πολύ χαμηλές ας ψάξει αλλού για δουλειά», είπε. Και ο ίδιος αντιμετώπισε επικρίσεις γιατί δέχτηκε μια πολύ ελκυστική θέση ως πρόεδρος του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία, τον οποίο ελέγχει η ρωσική Gazprom, λίγο μετά αφότου παραιτήθηκε το 2005.

Η μέση ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση στη Γερμανία είναι 40.620 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η αμοιβή της Α. Merkel ως καγκελαρίου περιλαμβάνει μηνιαίο μισθό 18.000 ευρώ, συν έναν μειωμένο μισθό ως μέλους της Κάτω Βουλής Bundestag.

«Σχεδόν όλοι οι διευθυντές τοπικών τραπεζών στο κρατίδιο Βόρειου Ρήνου-Βεστφαλίας κερδίζουν περισσότερα από την καγκελάριο, μολονότι τα μέλη της Bundestag εργάζονται σχεδόν επτά ημέρες την εβδομάδα, επί 12-13 ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο», σχολίασε ο Ρ. Steinbrück.

Οι διαμάχες για τους μισθούς των πολιτικών έχουν παρελθόν στη Γερμανία. Ο Helmut Kohl, που επέβλεψε την επανένωση του 1990, είχε γκρινιάξει κάποτε ότι ένας οδοντίατρος κερδίζει περισσότερα από τον καγκελάριο.

Πάντως, ο μισθός που δίνει η γερμανική καγκελαρία είναι αρκετά καλός σε σύγκριση με άλλων ηγετών δημοκρατικών χωρών. Οι Βρετανοί πρωθυπουργοί κερδίζουν 173.550 ευρώ, μαζί με τον μισθό του βουλευτή. Οι Ολλανδοί ηγέτες λαμβάνουν 145.000 ευρώ, ενώ στα ανώτατα επίπεδα της κλίμακας ο βασικός μισθός του Αμερικανού προέδρου είναι 400.000 δολάρια ή 303.000 ευρώ.
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου