Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ώρα μηδέν για την υπερχείλιση Άρδα και Έβρου Εντείνεται η ανησυχία για την αντοχή των αναχωμάτων

Ώρα μηδέν για την υπερχείλιση Άρδα και ΈβρουΥψηλοτέρα από τα όρια συναγερμού αντοχής των αναχωμάτων βρίσκονται από το πρωί οι στάθμες του ποταμού Έβρου, κινητοποιώντας το σύνολο των υπηρεσιών για την αποτροπή του ενδεχομένου πρόκλησης πλημμυρών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Πετάλου, όπου το ύψος της στάθμης του ποταμού ξεπέρασε κατά 30 εκατοστά το όριο συναγερμού, καλύπτοντας το σταθμήμετρο. Ταυτόχρονα στο Πύθιο η στάθμη του Έβρου μετρήθηκε στα 5,90 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα, ενώ στα Κάμαρα η στάθμη του Άρδα ποταμού βρίσκεται στα 5 μέτρα, επίσης πολύ κοντά στο όριο συναγερμού αντοχής των αναχωμάτων.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ παρεμβάσεις εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων έγιναν στις περιοχές Πυθίου και
Μελισσοκομείου Φερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί και λόγω της υψηλής στάθμης του ποταμού, σημειώθηκε και μικρή ρήξη στο υπερβλητό ανάχωμα του Πραγγίου.

Λόγω των αυξημένων ποσοτήτων νερού στους ποταμούς Έβρο και Άρδα και Ερυθροπόταμο, η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους των παρέμβριων περιοχών να μην πλησιάζουν τα αναχώματα προς αποφυγή ατυχημάτων και όσους δραστηριοποιούνται εντός του Δέλτα του Έβρου (αλιείς και κυνηγοί), να απομακρυνθούν από το σημείο.

Στο μεταξύ αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 6 λαθρομεταναστών που στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στη χώρα μας, εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού Έβρου στην περιοχή Γεμιστής. Η επιχείρηση έγινε από την ΕΜΑΚ και την Αστυνομία.

Εξ άλλου, λόγω του κύματος κακοκαιρίας, των χιονοπτώσεων και του παγετού, τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας , Διδυμοτείχου Σουφλίου και στην Δημοτική Ενότητα Φερών δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Έβρου, από το πρωί διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια έχει ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ότι αναμένονται ποσότητες νερού άνω των 300 κυβικών μέτρων, ανά δευτερόλεπτο, προς το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, εξαιτίας υπερχείλισης του υδατοφράκτη, καθώς και εκείνου του φράγματος Στουντέν Κλάντενετς, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Άρδα, ενώ μεγάλη ροή νερών αναμένεται και στο φράγμα Κίρντζαλι.
Το ύψος του νερού την περασμένη εβδομάδα μετρήθηκε στα 5,20 μέτρα, που είναι το όριο συναγερμού, στο Πύθιο η στάθμη έφτασε τα 4,80 μ., με όριο επιφυλακής τα 4,70 μ., και στο Πέταλο τα 5,30 μ., με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Οι συνεχιζόμενες και έντονες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και την περιοχή του Έβρου, είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης των παραποτάμων και των χειμάρρων που χύνονται στον Έβρο.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου