Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις στο υπουργείο Οικονομικών

Κακή εικόνα έβγαλε ο αρμόδιος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, Γ. Μαυραγάνης, για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αφορά τον «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» (Κ.Φ.Α.Σ.) που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον οποίο απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ
Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν
ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.
Ουσιαστικά η εγκύκλιος αφορούσε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και άλλους επιτηδευματίες (όχι δικηγόρους, γιατρούς, δικηγόρους με μπλοκάκι) και ουσιαστικά τους προέτρεπε να δηλώσουν κάτω από 10.000 ευρώ ώστε ούτε βιβλία να έχουν ούτε και αποδείξεις να υποχρεούνται να κόβουν. Σύμφωνα με την παλαιότερη εμπειρία πάντως οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έτσι κι αλλιώς δήλωναν χαμηλά εισοδήματα, οπότε για τη φοροδιαφυγή τους το υπουργείο Οικονομικών του έδινε και… δώρο να μην κόβουν απόδειξη για τις υπηρεσίες.
Μόλις όμως έγινε χαμός στα δημοσιογραφικά και λογιστικά γραφεία, το γραφείο του κ. Μαυραγάνη ανακοίνωσε ότι θα φέρει εγκύκλιο που θα αλλάζει το θέμα με τις αποδείξεις. Όμως, το λάθος είχε γίνει και η οπισθοχώρηση απλά επιβεβαίωσε αυτό το λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου