Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η τηλεθέρμανση Φλώρινας

Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η τηλεθέρμανση Φλώρινας
Η Τηλεθέρμανση Φλώρινας, ένα σημαντικό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο για την ακριτική πόλη, αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευαστικά το προσεχές καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί το 2015.
Φεύγοντας ο παλιός χρόνος, άφησε μία προίκα 28 εκ. ευρώ, τα οποία πιστώθηκαν σε λογαριασμό του δήμου στις 31 Δεκεμβρίου 2012, ως προκαταβολή της τηλεθέρμανσης, προκειμένου να αρχίσουν τα έργα κατασκευής των υποδομών. «Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει χωρίς καμιά καθυστέρηση και θα ανακουφίσει οικονομικά και περιβαλλοντικά τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής.Ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τα παράλληλα περιβαλλοντικά προβλήματα, η τηλεθέρμανση που είναι φθηνή και περιβαλλοντικά προσφιλής, αποτελεί μία μεγάλη επένδυση για την περιοχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της τηλεθέρμανσης για την πόλη της Φλώρινας ανέρχεται
σε 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, ενώ τα 14 εκ. ευρώ θα καλυφθούν με ίδια συμμετοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ), η οποία είναι φορέας υλοποίησης του έργου.
Η προκαταβολή των 28 εκατ. ισοδυναμεί με το 50% της δημόσιας δαπάνης. Για την ίδια συμμετοχή των 14 εκατ. ευρώ η δημοτική αρχή έχει συνάψει ήδη δάνειο 3.000.000 ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο «αν χρειαστούμε κι’ άλλα χρήματα μπορούμε να προβούμε σε χαμηλότοκο δανεισμό με τη στήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά και από το πρόγραμμα Jessica το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή».
Η τηλεθέρμανση Φλώρινας θα παρέχει φθηνή θέρμανση και ζεστό νερό σε 25.000 κτίρια στην εντός σχεδίου περιοχή της Φλώρινας, παίρνοντας θερμική ενέργεια από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται επέκταση στο δημοτικό διαμέρισμα Μελίτης, το οποίο γειτνιάζει με τον ομώνυμο σταθμό της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι από την εμπειρία της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, που έχουν εδώ και χρόνια τηλεθέρμανση, προκύπτει ότι η θερμική ενέργεια από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, είναι φθηνότερη κατά 60% σε σχέση με το πετρέλαιο.
Σχετικά με την πορεία του έργου, ο δήμαρχος Φλώρινας, δήλωσε: «Άμεσα θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση, αφού μιλάμε για ένα διεθνή διαγωνισμό, που πρέπει να διαρκέσει 52 μέρες και αφού υπογραφούν οι συμβάσεις, θα εξεταστούν οι ενστάσεις. Πιστεύουμε ότι θα μας πάρει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Έχοντας εξασφαλισμένα τα χρήματα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από πολλές εργοληπτικές εταιρίες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον»
 ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου