Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νεκρή συμμετείχε σε απογραφή

dimosio
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση ασφαλισμένων, αλλά και συγγενικών τους προσώπων, που για χρόνια απομυζούσαν το ασφαλιστικό σύστημα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Αυτή την στιγμής “αγνοούνται” 53.887 συνταξιούχοι των τριών μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν και δεν πρόκειται να πα΄ρουν την επόμενη σύνταξή τους.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”, ιστορίες καθημερινής τρέλας: παιδιά και ανίψια εισπράττουν συντάξεις νεκρών, δικαιούχοι συντάξεων χηρείας παντρεύονται… εν κρυπτώ και συνταξιούχοι άλλο ποσό εισπράττουν από το Ταμείο και άλλο δηλώνουν στην Εφορία.
Ενδεικτικό του θράσους που επιδεικνύονυ ορισμένοι επιτήδειοι είναι ότι ακόμα και φέτος προσκόμισαν πλαστά πληρεξούσια για να πάρουν συντάξεις νεκρών συγγενών τους.
Στη Δικαιοσύνη οι μαϊμού – συντάξεις
Η ζημιά για το ασφαλιστικό σύστημα από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους υπολογίζεται
πως φτάνει τα 5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Τα Ταμεία ζητούν πίσω τα χρήματά τους, ενώ κάθε εβδομάδα φτάνουν και νέες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι πως έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ, καθώς οι δικαιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν. Τον επόμενο μήνα δεν πρόκειται να καταβληθεί σύνταξη σε 30.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και σε 12.972 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι επίσης δεν προσήλθαν να απογραφούν.
Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει οι υποθέσεις αυτές να περάσουν από κόσκινο για να διαπιστωθεί το κατά πόσο συντάξεις νεκρών εισπράττονται από επιτήδειους. Στις περισσότερες υποθέσεις που αποκαλύπτονται, τα παιδιά των συνταξιούχων με πλαστά ή με πολύ παλιά πληρεξούσια εισέπρατταν τη σύνταξη, καθώς ήταν συνδικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών.
Οι προβολείς πέφτουν τώρα στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας για να διαπιστωθεί το κατά πόσον έχουν παντρευτεί εκ νέου, αλλά ξέχασαν να το δηλώσουν.
Στέλεχος μεγάλου Ταμείου αποκαλύπτει στο “Εθνος της Κυριακής” ότι “αποκαλύπτονται ακόμα και δέκα υποθέσεις της εβδομάδα, όπου χήροι και χήρες δεν δήλωσαν στον ασφαλιστικό φορέα τον γάμο τους, για να μην χάσουν την σύνταξη”.
Η προθεσμία της απογραφής
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει καταστήσει σαφές πως η απογραφή σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση.
Η απογραφή πραγματοποιείται φέτος για πρώτη χρονιά, ενώ στόχος είναι τα φαινόμενα παραβατικότητας να αντιμετωπιστούν με δύο τρόπους:
* Με το πρόγραμμα “Αριάδνη”
* Με την απευθείας αναγραφή
Παραδείγματα – φωτιά
Συγγενής νεκρής συνταξιούχου, όχι μόνο εισέπραττε τη σύνταξή της, αλλά συμμετείχε και στην απογραφή. Με βάση τα στοιχεία, συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ είχε πεθάνει τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά η κόρη συνέχισε να παίρνει την επικουρική της σύνταξη μέχρι το 2011.
Μάλιστα η κόρη που ήταν και συνδικαιούχος του λογαριασμού, είχε φροντίσει να πάρει μέρος στην απογραφή για λογαριασμό της μητέρας της που είχε πεθάνει. Και η υπόθεση αυτή έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με στοιχεία του επικουρικού ταμείου του Δημοσίου διαπιστώθηκε ότι σε 5.518 περιπτώσεις καταβάλλονταν σύνταξη σε μη δικαιούχους.
Η διαδικασία αναζήτησης των χρημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα έχουν επιστραφεί περίπου 6,6 εκατ. ευρώ (ενώ αναζητούνται ακόμα άλλα 6 εκατ. ευρώ).
news247
Μίκα Κοντορούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου