Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανατρεπτικές προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στα άμεσα σχέδια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την κατάθεση στο δημόσιο διάλογο ριζοσπαστικών προτάσεων για τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.
Οι προτάσεις της ΝΔ αναμένεται να κινηθούν σε επτά βασικούς άξονες και θα καλύπτουν σχεδόν όλες τις διατάξεις του Συντάγματος, ενώ είναι προϊόν μιας μακράς εσωκομματικής συζήτησης και ζύμωσης που ξεφεύγουν από τον «μέσο όρο» της κομματικής ανοχής.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλάνε για ρηξικέλευθες προτάσεις και αντιμετωπίζουν την προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος ως μια ανάγκη εναρμόνισης των θεσμών με το κοινωνικό αίσθημα πρωτίστως και όχι ως επιφανειακό νομικό εκσυγχρονισμό και προσαρμογή του
καταστατικού χάρτη της χώρας στα δεδομένα της εποχής.
Οι προτάσεις της Ν.Δ. θίγουν τις υφιστάμενες ισορροπίες και αναπαράγουν τις σχέσεις μεταξύ των κομματικών ηγεσιών και των στελεχών κάθε παράταξης, ενώ θα δώσουν την αφορμή για ευρύτερη συζήτηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξή στο Βήμα για την αναθεώρηση στα πλαίσια της Νέας Μεταπολίτευσης που προτάσσει και απάντησε ως εξής:
«Τα έχω πει πολλές φορές: πλήρης διάκριση των εξουσιών ώστε: α) η εκτελεστική εξουσία να μπορεί να κυβερνά χωρίς κατακερματισμένες αρμοδιότητες και χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, β) η νομοθετική εξουσία να μπορεί να νομοθετεί και να ελέγχει χωρίς να υποτάσσεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και γ) να περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης χωρίς συμψηφισμούς και συμβιβασμούς. Ταυτόχρονα, αναβάθμιση του Kοινοβουλίου και του ρόλου του βουλευτή, ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, δυνατότητα δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών, οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και κίνητρα για να γίνει υπεύθυνη και αναπτυξιακή. Επίσης, συγκέντρωση των κατακερματισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων για καλύτερη διακυβέρνηση και αποκέντρωση των υδροκεφαλικών εξουσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, Δικαιοσύνη που αποφασίζει και τελεσιδικεί γρήγορα και σταθερό εκλογικό σύστημα».
Η απάντηση του Πρωθυπουργού δίνει την αφορμή για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την αναθεώρηση, την οποία ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται επιβεβλημένη στα πλαίσια της μετεξέλιξης του πολιτικού συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την Ιπποκράτους άρχισαν να διαρρέουν χθες, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανοίξει το φάκελο αναθεώρηση με προτάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είναι λογικό η συζήτηση να ανοίξει από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το επιθυμεί, αλλά όλα θα γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου και χωρίς βιασύνη, ενώ ήδη έχουν λάβει εντολή από τον Α. Σαμαρά ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου για να προετοιμάσουν αυστηρή νομοθετική πρωτοβουλία για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», δηλ. τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών.
Οι ανατρεπτικές προτάσεις Σαμαρά
Στα πλαίσια της συζήτησης που θα ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως:
*Να προχωρήσει η θέσπιση του ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή.
*Να αλλάξει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου του με καθιέρωση άλλων διατάξεων για τις αρμοδιότητές του.
*Να θεσπιστεί χρονικό όριο για τη θητεία που πρέπει να έχει ένας Πρωθυπουργός.
*Να επανεξεταστεί ο αριθμός των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,
*Να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.
*Να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών

*Ριζική αλλαγή της διάταξης για τη βουλευτική ασυλία.
*Να υπάρξει η πρόβλεψη ώστε να γίνεται έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από ειδικό σώμα, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,

*Να καταργηθούν τα βουλευτικά προνόμια που δεν έχουν σχέση με τα βουλευτικά καθήκοντα.
*Να καθιερωθεί σταθερό εκλογικό σύστημα με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

*Να υπάρξει διάταξη για εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου για να αποφεύγονται πρόωρες εκλογές και να ενισχυθεί η σταθερότητα.

*Να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, ενώ δεν αποκλείεται η θέσπιση Γερουσίας.

*Να προχωρήσει η ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

*Να ιδρυθεί ειδικό τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
*Να προχωρήσουν οι αλλαγές στη διάταξη για τα δημοψηφίσματα, ώστε να μπορούν να γίνουν με πρωτοβουλία των πολιτών για κρίσιμα θέματα.
*Να προβλεφθεί η υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.

*Να θεσμοθετηθούν δύο μόνιμοι υπηρεσιακοί υφυπουργοί, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
Μάρκος Αυρήλιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου