Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Ο σερβικός λαός αναπόσπαστο μέρος του πολυεθνικού κράτους των Σκοπίων»

egfΟ σερβικός λαός είναι σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού κράτους των Σκοπίων.
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, στον εορτασμό του Αγίου Σάββα στα Σκόπια, στην οποία συμμετείχε ο Σέρβος ομόλογός του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, όπως δημοσιεύει η σλαβική των Σκοπίων ‘Нова Македонија’.
Ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι έχει δεσμευθεί για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο φιλικών χωρών.
«Η ανάπτυξη των σχέσεων θα πρέπει να είναι οδηγός μας, που θα δώσει ανεκτίμητο θησαυρό στις μελλοντικές γενιές. Προτεραιότητά μας είναι πάντοτε ο σεβασμός, η εκτίμηση και η συνεργασία στις σχέσεις μεταξύ του λαού μας και του σερβικού, που αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μεταξύ των δύο εθνών», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς με τη σειρά του ευχαρίστησε για την υποδοχή που του
επεφύλαξε ο Γκρούεφσκι στη θρησκευτική τελετή στα Σκόπια.
« Εδώ στα Σκόπια, θέλω να το πω ξεκάθαρα το χριστιανικό μήνυμα «να αγαπάς τον πλησίον σου». Είμαστε μία οικογένεια οι Σέρβοι με τους άλλους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ίσως στο παρελθόν και στο παρόν να διαφωνούν κάποια άτομα, αλλά αν δούμε σε τι κόσμο ζούμε θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση στα θέματα. Γι’ αυτό θέλω να διαβεβαιώσω όλους στα Σκόπια, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σερβία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στα Σκόπια, ούτε αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητά της, ούτε για την εθνική ταυτότητα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε οι καλύτεροι φίλοι του «μακεδονικού» λαού, είπε ο Ντάτσιτς.
Συζήτησαν και για έργα υποδομής
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την υλοποίηση έργων υποδομής, την αναβάθμιση των μεταφορών και της ενέργειας και την παροχή ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή καθώς και οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων του Διαδρόμου 10.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει για την επεξεργασία, ανάλυση και την εκπόνηση μελετών για το έργο «Δούναβης- Μοράβα-Αξιός- Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με δημοσίευμα του Μακφαξ. (echedoros)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου