Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κύκλωμα διακινούσε εκατομμύρια στοιχεία - προσωπικά δεδομένα πολιτών

Κύκλωμα διακινούσε εκατομμύρια στοιχεία - προσωπικά δεδομένα πολιτών
Γιγαντιαία υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ερευνά από χθες η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε εταιρεία που βρίσκεται στη Δάφνη Αττικής. Έχουν ήδη βρεθεί πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές στοιχείων - προσωπικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων, αριθμούς τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά. τα οποία η εταιρεία συγκέντρωνε, επεξεργαζόταν και στη συνέχεια διέθετε έναντι αμοιβής.
Ο ακριβής αριθμός των καταγραφών δεν έχει ακόμα μετρηθεί λόγω δυσχέρειας συσχέτισης των πινάκων με τη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονταν μέσα σε τρεις κεντρικούς διακομιστές
με 9 συνολικά σκληρούς δίσκους χωρητικότητας πάνω από ένα Terrabyte (=1.000Gb).
H διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει ύστερα από έρευνα των αρχών σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.
Αφού εκδόθηκε σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, εντοπίστηκε η εταιρεία και άρχισε η έρευνα με την συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Έχει συλληφθεί ο 59χρονος Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα, ο 31χρονος Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. 
Σε βάρος του 59χρονου εκκρεμούν άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις. Σήμερα οδηγείται  στον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα ερευνάται η προέλευση αλλά και η διαχείριση που έχει ήδη γίνει στα δεδομένα που βρέθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου