Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Τι σημαίνει το «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» που ισχύει από σήμερα

Τι σημαίνει το «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» που ισχύει από σήμερα
Ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ή αλαλούμ στην αγορά και έκτροπα όπως ισχυρίζονται οι επαγγελματίες;
Η αγορανομική διάταξη που συνοψίζεται στο σλόγκαν «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» που τέθηκε από σήμερα σε ισχύ, θα φανεί στην πράξη αν θα καταφέρει να νουθετίσει τους κακούς επαγγελματίες που διαθέτουν προϊόντα ή υπηρεσίες χωρίς να κόβουν απόδειξη ή θα προκαλέσει παρεξηγήσεις και εντάσεις μεταξύ καταναλωτών και επαγγελματιών.
«Και αν δε μου δώσει απόδειη, πώς θα σηκωθώ να φύγω χωρίς να πληρώσω;» αναρωτιούνται
δικαίως πολλοί καταναλωτές.
«Και να κάποιος κλέψει ένα προϊόν και τον αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης φωνάξει την αστυνομία και μετά αυτός ισχυριστεί ότι δεν πλήρωσε επειδή δεν πήρε απόδειξη, πώς θα αποδείξω εγώ το αντίθετο», ρωτούν όχι αβάσιμα ορισμένοι επαγγελματίες.
Οπως και να έχει η αγορανομική διάταξη βρίσκεται από σήμερα Σάββατο 12 Ιανουαρίου σε ισχύ και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.
Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση. 
egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου