Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης διώχνει τους επενδυτές


Ως το βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις στη χώρας μας περιέγραψε το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και την αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του δικονομικού δικαίου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας εκδήλωση του ΕΒΕΑ, με θέμα «Η διαιτητική επίλυση των διαφορών από επενδύσεις».

Η προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως αμέσων ξένων επενδύσεων, είναι ζωτικής σημασίας, ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αίρει εμπόδια εισόδου, αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις στην αγορά και περιορίζει τη γραφειοκρατία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο
Δικαιοσύνης, έχει, ήδη, προωθήσει και προωθεί μέτρα για τη δίκαιη, ασφαλή και εμπρόθεσμη δικαστική διευθέτηση των σχετικών διαφορών.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: αρκεί να εντοπίσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να τις καταστήσουμε συμβατές» συμπλήρωσε.

Τέλος ο υπουργός σημείωσε ότι η διαιτητική επίλυση των διαφορών από επενδύσεις προβάλλει, βάσει Διμερών Επενδυτικών Σχεδίων, ως ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον περιορισμό του σχετικού επενδυτικού ρίσκου ενώ η διεθνής διαιτησία και το πρότυπο αντιγραφειοκρατικής λειτουργίας που κομίζει, η διαιτησία, δημιουργούν ένα ελκυστικό κανονιστικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Στο θέμα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Πέτρος Σελέκος.
Ειδικότερα ο κ.Σελέκος,  τόνισε ότι «η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2013», αποτελεί σοβαρό γραφειοκρατικό πρόσκομμα στην εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, πολλές από τις ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ως προς καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά και για τις συχνές αλλαγές στο φορολογικό δίκαιο είναι πολλές φορές αβάσιμες.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέας του υπουργείου, «ισχύει, ήδη προ πολλού, ειδικό διεθνές διαδικαστικό δίκαιο επενδύσεων, που διασφαλίζει τον αλλοδαπό επενδυτή καθιερώνοντας διαιτητική διευθέτηση των διαφορών του με το Ελληνικό Δημόσιο».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, παράλληλα, υποστήριξε ότι για να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, «απαιτείται η άμεση αντιγραφειοκρατική διαμόρφωση του δικαίου των επενδύσεων, ουσιαστικού και δικονομικού, καθώς και η φιλοεπιχειρηματική του εφαρμογή», προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να ξαναμπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, σημείωσε ότι η ανάδειξη σύγχρονων, εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών πρέπει να γίνει πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, των επιχειρηματικών φορέων και της νομικής κοινότητας, γιατί παρέχει σημαντικές δυνατότητες υπέρβασης του σημερινού αδιεξόδου και συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και βιώσιμου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ.Μίχαλος, το ΕΒΕΑ έχει προχωρήσει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, υπογράφοντας σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με το Σύνδεσμο Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας παρέχοντας στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα συνδυασμό διαμεσολάβησης και διαιτησίας για την επίλυση των αστικών και εμπορικών διαφορών, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.




http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου