Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Στα Πρόθυρα Νέας Σύγκρουσης Βρετανίας και Αργεντινής με Αφορμή τα Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων στα Νησιά Φώκλαντς

30 Years Since the Falklands War | incid hist
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Νταίηβιντ Κάμερον αρνήθηκε το νέο αίτημα που εξέφρασε χθες η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τα Νησιά Φώκλαντς του νοτίου Ατλαντικού. Τα νησιά αυτά είναι γνωστά ως Μαλβίνας στην Αργεντινή. Σε ανοικτή της επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες στις βρετανικές εφημερίδες «The Guardian» και «Independent», Φερνάντες κάλεσε τον Κάμερον να συμμορφωθεί με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών του 1965, η οποία ζητούσε την εξεύρεση λύση για τα νησιά αυτά μέσω διαπραγματεύσεων. Η Φερνάντες κατηγόρησε την Βρετανία ότι απέσπασε τα νησιά αυτά από την Αργεντινή σε μια «κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία επί των Φώκλαντς έως ότου ιθ κάτοικοι τους επιθυμήσουν κάτι τέτοιο. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως μέχρι στιγμής οι μόλις 3000 κάτοικοι των Φώκλαντς έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν Βρετανοί και ως εκ τούτου η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα τους. Σημειώνεται πως τον Μάρτιο πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το πολιτικό καθεστώς των νήσων. Η πρωτοβουλία ελήφθη από την φίλο-βρετανική κυβέρνηση των Φώκλαντς.

Την ίδια ώρα, η Αργεντινή υποστηρίζει ότι κληρονόμησε την ιδιοκτησία των νήσων αυτών από την Ισπανία και πως η Βρετανία τα κατέλαβε δια της βίας στις 3 Ιανουαρίου του 1833. Υπενθυμίζεται πως το 1982, οι δύο χώρες κήρυξαν πόλεμο μεταξύ τους για τον έλεγχο των απομακρυσμένων αυτών νήσων. Κατά την σύγκρουση, που άρχισε με την εισβολή των δυνάμεων της Αργεντινής στα νησιά, έχασαν την ζωή τους 655 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιώτες. Η Αργεντινή είχε τότε καταλάβει τα Φώκλαντς επί 74 ημέρες. Η διαμάχη έχει ξεσπάσει εκ νέου καθώς πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως η περιοχή γύρω από τα Φώκλαντς είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Η σημερινή διαμάχη έχει αφορμή την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει στην έρευνα και αξιοποίηση των εκτενών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί πέριξ των Φώκλαντς. Καθώς είναι σε εξέλιξη ένας νέος διεθνής γύρος παραχωρήσεων, η κυβέρνηση της Αργεντινής προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βρετανία στη περιοχή υποστηρίζοντας ότι οι νήσοι Φώκλαντς δεν δικαιούνται δική τους ΑΟΖ.
http://energia.gr/article.asp?art_id=65442

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου