Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Διαβάστε στον Τύπο της Κυριακής: Την υπερασπιστική του γραμμή σχεδιάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου




Να «θολώσει» τα νερά επιχειρεί ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εκτιμά ως βέβαιη την παραπομπή του, καθώς –όπως όλοι λένε- τον βαραίνουν ενδείξεις ενοχής.
Ο ίδιος ο κ. Παπακωσταντίνου φέρεται να διαρρέει σε όσους συνομίλησαν μαζί του από την αποκάλυψη της αλλοίωσης της λίστας και μετά όχι απλά ότι δεν είναι εκείνος που αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά ότι γνωρίζει ποιος είναι εκείνος που την «πείραξε». Αφήνει ωστόσο ανοιχτό το αν θα το αποκαλύψει ή όχι στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης, ενισχύοντας την άποψη ότι έχει ήδη ξεκινήσει και στέλνει… μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, χτίζοντας την υπερασπιστική του γραμμή. Και αυτό το νέο στοιχείο, το ότι δηλαδή φέρεται να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει ποιος αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας τρία συγγενικά του πρόσωπα από την αυθεντική λίστα των 2.062 προσώπων, προστίθεται στα άλλα δύο μηνύματα που έχει ήδη στείλει:
Πρώτον, το μήνυμα που έστειλε προς τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη δήλωσή του ότι δεν προτίθεται να γίνει «πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός». Αλλωστε, μιλώντας
ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου τότε να υπερασπιστεί τον Γ. Παπανδρέου, είχε δηλώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον ίδιο πριν γίνουν οι ενέργειες από την Ελβετία ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν κάποια στοιχεία και ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου τού είχε πει να προχωρήσει.
Δεύτερον, με τις υπόνοιες που άφησε κυρίως για τους Ευ. Βενιζέλο και Ιωάννη Διώτη, αναφέροντας ότι άλλο πρόσωπο έχει αλλοιώσει τη λίστα και όχι ο ίδιος και πως θα ήταν ανόητο να έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Τη στιγμή που ο διεθνής Τύπος μιλά για νέο πλήγμα κατά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση των κατηγορουμένων και οι καταγγελίες της Κουμουνδούρου ότι επιχειρείται ο περιορισμός της ευθύνης στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου συναντούν την υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος «απειλεί» να διευρύνει τον κύκλο των πολιτικών προσώπων για τα οποία θα ζητηθεί διερεύνηση τυχόν ποινικών τους ευθυνών.
Ωστόσο, στελέχη με πολιτική εμπειρία αλλά και νομική γνώση, σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, επισημαίνουν στον Τύπο της Κυριακής ότι:
Πρώτον, ο κατηγορούμενος μπορεί στην απολογία του να ισχυριστεί ό,τι θέλει χωρίς περαιτέρω επίπτωση σε αντίθεση με τους μάρτυρες που μπορούν να κατηγορηθούν για ψευδορκία αν ισχυριστούν κάτι που δεν ισχύει και σε αυτή τη βάση ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήδη δουλεύει την υπερασπιστική του γραμμή.
Δεύτερον, ότι το κείμενο που συνέταξαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. ζητώντας τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι τόσο βαρύ για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, που αν δεν αποδείξει ό,τι ισχυριστεί ενώπιον της Επιτροπής, είναι σχεδόν βέβαιη η παραπομπή του.
 
 

ΜΑΞΙΜΟΥ VS ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Προτεραιότητα η κυβερνητική συνοχή, διττή η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ
 Η διατήρηση της συνοχής της κυβέρνησης είναι πρώτη προτεραιότητα για το Μαξίμου, την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, τις ημέρες που ακολούθησαν την αποκάλυψη της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ με την αφαίρεση των τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συμφωνούν ότι η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διττή:
Πρώτον, μέσα από τη διαδικασία της έρευνας στο πλαίσιο της Προανακριτικής να πληγεί ως και να ανατραπεί η τρικομματική κυβέρνηση. Μπορεί να διαβλέπουν μία υπερβολή στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο Μαξίμου δεν διαφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον Ευ. Βενιζέλο, έχοντας στο σχεδιασμό του μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιτεθεί και σε πρόσωπα όπως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς.
Δεύτερον, η συζήτηση εντός και εκτός Βουλής να επανέλθει στο δίπολο Μνημόνιο/ αντι-Μνημόνιο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχει προβάδισμα, καθώς είχε αρχίσει να χάνει έδαφος μετά την εκταμίευση της δόσης, που η κυβέρνηση έδειχνε ότι μπορεί να επιβάλει μεταμνημονιακή ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο, λένε κυβερνητικές πηγές, ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της (απορρόφηση ΕΣΠΑ, σταδιακή πληρωμή των οφειλομένων του Δημοσίου, σχεδιασμός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος κ.λπ.), ο ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει ότι θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για μία μακρά και εξοντωτική συζήτηση που θα θελήσει να έχει σε διαρκή αντιπαραβολή τα λάθη και τις παραλείψεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με την ασκούμενη οικονομική πολιτική, τις φορολογικές αλλαγές, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.λπ.
 
 
Οι δυσκολίες
Σε αυτό το κλίμα, η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, που έδειξε να ενισχύεται μετά την εκταμίευση της δόσης, αλλά απειλείται από τη συνέχεια της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας σύντομα θα κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη ότι καλύπτοντας τον Ευ. Βενιζέλο συγκαλύπτουν την υπόθεση και δεν αφήνουν να λάμψει η αλήθεια.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τηρήσει θεσμική στάση ως τώρα και διαβεβαιώνει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται θα πληρώσουν, θα πρέπει από τη μία να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης και από την άλλη να συγκρατήσει βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που αντιδρούν στη γραμμή της στήριξης Βενιζέλου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ώρα που το Μαξίμου αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί ακόμα και σε πολιτικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές της Ν.Δ. σε δημόσιες παρεμβάσεις τους τις θεωρούν δεδομένες. Από το Μαξίμου πάντως διαβεβαιώνουν ότι αν δεν προκύψουν νεότερα στοιχεία στα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της, η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει αποφασίσει να κρατήσει για τον εαυτό της ρόλο παρατηρητή. Υλοποιώντας την τακτική που υιοθέτησε με τη μη ψήφιση του πακέτου των μέτρων τον περασμένο Νοέμβρη, δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, προβαίνει σε γενικού τύπου παρεμβάσεις και τηρεί στάση αναμονής.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως το ότι ενώ και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. βλέπουν το προφανές σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» εμπλέκοντας όχι μόνο τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και άλλα στελέχη προκειμένου να αποδυναμώσει την κυβέρνηση, αποφεύγουν να ταυτιστούν και διαμορφώνουν κοινή γραμμή μόνο στα βασικά.
Το ΠΑΣΟΚ, από τη μία, βρίσκεται στην πλέον δύσκολη θέση καθώς η μία μετά την άλλη υποθέσεις διαφθοράς «σκάνε» στην αυλή του, από την άλλη, βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ τον εχθρό που του έλειπε, προκειμένου να δώσει τη μάχη της επιβίωσής του, με κάποιες πιθανότητες.
Στην Ιπποκράτους ήδη μιλούν για «νέο ‘89», κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική αλητεία και ανοησία που σύντομα θα αποκαλυφθεί», πίσω από τις γραμμές όμως προετοιμάζονται για πόλεμο διαρκείας με στόχο να «ξυπνήσουν» -αν ακόμα υπάρχουν– τα αντανακλαστικά της κομματικής τους βάσης και να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που όσο ενισχύεται απειλεί το ΠΑΣΟΚ με πολιτικό αφανισμό.
Στελέχη πολύ κοντά στον Ευ. Βενιζέλο λένε ότι θα αποδειχθεί ότι ήταν λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση για διερεύνηση τυχόν ποινικών του ευθυνών, αλλά και ότι η συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου «δεν θα έχει το τέλος που έχουν υπολογίσει στην Κουμουνδούρου».
 
 

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
 Οι καταθέσεις αναμένεται να ρίξουν φως και να φέρουν νέα πρόσωπα στο προσκήνιο
 Με το χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για την ψηφοφορία στη Βουλή που θα καταδείξει εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πιαστεί στην… τσιμπίδα της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της λαθροχειρίας στη λίστα Λαγκάρντ, οι οικονομικοί εισαγγελείς εντείνουν τους ρυθμούς της κρίσιμης και… πολυπλόκαμης έρευνάς τους. Στόχος να μη μείνει η παραμικρή «γκρίζα» ζώνη τόσο ως προς το σκέλος που αφορά στην αλλοίωση και τη μη αξιοποίηση των στοιχείων για τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας όσο και ως προς το σκέλος που αφορά στη διακρίβωση φοροδιαφυγής εκ μέρους των τελευταίων και συνεπώς στην τεκμηρίωση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις στο πλαίσιο της έρευνας, καθώς οι κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης έχουν κλητεύσει προς εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και δικαιούχους των λογαριασμών που… έκαναν φτερά από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ συμπληρωματικά θα κληθούν και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.
Δεν αποκλείεται, δε, ο κατάλογος των εμπλεκομένων να διευρυνθεί, καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξακολουθούν να εμπλουτίζουν τη δικογραφία της υπόθεσης με καταθέσεις νέων προσώπων και με νέα στοιχεία. Μάλιστα προτίθενται να απευθυνθούν εκ νέου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προς την οποία είχε γίνει «κρούση» -πριν από την εκ νέου παραλαβή της λίστας από τη Γαλλία- εξετάζοντας την ύπαρξη δυνατότητας ανίχνευσης πιθανής παρέμβασης στο στικάκι που τους παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αναζητώντας πλέον ίχνη του υπαιτίου της παρέμβασης, αφού η τελευταία είναι πια αποδεδειγμένη.
Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν πρόσωπα που συνεργάζονταν -την περίοδο που απεστάλη από τη Γαλλία η λίστα- με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και αυτός που ουσιαστικά τα τοποθέτησε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελικής έρευνας αποκαλύπτοντας -κατά την κατάθεσή του ενώπιον των… εμβρόντητων μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- ότι είχε παραδώσει το περιβόητο στικάκι στο γραφείο του προς εμπιστευτική φύλαξη και έκτοτε αγνοούσε…την τύχη του.
Δεν αποκλείεται μάλιστα συνεργάτες του πρώην υπουργού να βρεθούν και στη θέση του ελεγχόμενου, εφόσον εντοπιστούν ενδείξεις πιθανής συνέργειας σε πράξεις που σχετίζονται με τη νόθευση ή και την υπεξαγωγή της λίστας. Θέση στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται πλέον η ξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, και ο σύζυγός της, Συμεών Σικιαρίδης, συνδικαιούχοι του λογαριασμού του 1.222.000 δολαρίων που είχε απαλειφθεί από τη λίστα, καθώς και ο σύζυγος της αδελφής της πρώτης, Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρωσσώνης, δικαιούχος του ανενεργού μεν επίσης «σβησμένου» από τη λίστα δε δεύτερου λογαριασμού.
Πέραν της διαλεύκανσης του ρόλου που ενδεχομένως διαδραμάτισαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στην υπόθεση… εξαγωγής των λογαριασμών από το ηλεκτρονικό αρχείο, κρίσιμη για την εισαγγελική έρευνα είναι και η έκβαση του φορολογικού «ξεσκονίσματος» αυτών, για να καταστεί σαφές εάν το επίμαχο χρηματικό ποσό ήταν νόμιμης προέλευσης και εάν είχε φορολογηθεί.
Ο έλεγχος που διενεργείται υπό την εποπτεία των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη από το ΣΔΟΕ δεν περιορίζεται βέβαια στις καταθέσεις των «υπουργικών» συγγενών, αλλά επεκτείνεται και εκείνες των υπόλοιπων 2.059 προσώπων που περιλαμβάνονται και στην αυθεντική και στην… πειραγμένη λίστα. Μάλιστα πληροφορίες φέρουν τον έλεγχο να έχει εντοπίσει ενδείξεις σοβαρής φοροδιαφυγής σε αρκετές περιπτώσεις.
Η εισαγγελική αρχή αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στη διακρίβωση ζημίας του Δημοσίου, σημείο το οποίο εφόσον ξεκαθαριστεί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο «δέσιμο» του κατηγορητηρίου που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα εμπλεκόμενα -πολιτικά και μη- πρόσωπα στην υπόθεση νόθευσης ή «αδρανοποίησης» της λίστας, χωρίς να αποκλείεται να οδηγήσει και στην… προσθήκη αδικημάτων (π.χ. απιστία σε βάρος του Δημοσίου, με την… καμπάνα να χτυπά για εκείνους που λειτούργησαν κατά παράβαση υπηρεσιακών καθηκόντων).

 Των Γιάννη Καμπουράκη 
 
 και ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑΣ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου