Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μάχη "στήθος με στήθος" στις εκλογές στην Κάτω Σαξονία

 
Μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κρίνει τον νικητή των εκλογών στην Κάτω Σαξονία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση, η οποία θεωρείται συχνά ενδεικτική και για τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία.
Σχεδόν 6,1 εκατομμύριο ψηφοφόροι της περιοχής του Αννόβερου ψηφίζουν σήμερα ως τις 19.00 (ώρα Ελλάδος) για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης, στέλνοντας,ωστόσο, σημαντικά μηνύματα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός και εκ νέου υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ντέιβιντ Μακ 'Αλιστερ στηρίχθηκε, σθεναρά, από την Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, η οποία ως τώρα έχει υποστεί βαριές ήττες στις τοπικές εκλογές και επιθυμεί μια νίκη ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το σοβαρότερο πρόβλημα ,για την κυρία Μέρκελ, όμως ,αφορά τον κυβερνητικό
της εταίρο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι τόσο στην Κάτω Σαξονία όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, λαμβάνουν πλέον στις δημοσκοπήσεις περί το 3%, μένοντας μακριά από το όριο του 5% για την είσοδο στην Βουλή.
Ακόμη και η τύχη του αρχηγού του FDP Φίλιπ Ρέσλερ ενδέχεται να κρίνεται την Κυριακή, καθώς ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας κατάγεται από την περιοχή, όπου το κόμμα του κινδυνεύει για πρώτη φορά να μείνει εκτός Βουλής.
Σε περίπτωση ξεκάθαρης αποτυχίας, δεν αποκλείεται ο κ. Ρέσλερ να υποχρεωθεί σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, γεγονός που θα επηρέαζε και την θέση του στην κυβέρνηση. Οι ελπίδες των Φιλελευθέρων στηρίζονται μόνο στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα, που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να επιλέγουν διαφορετικό υποψήφιο Πρωθυπουργό και διαφορετικό κόμμα, με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ο κ. Μακ 'Αλιστερ πάντως έχει ζητήσει από τους ψηφοφόρους την ψήφο και στις δύο κάλπες.
Αποφασιστικής σημασίας θα είναι το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι, εξαιτίας των χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων του υποψηφίου Καγκελάριου Πέερ Στάινμπρουκ, χρειάζονται ένα θετικό αποτέλεσμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών. Υποψήφια για το τοπικό Κοινοβούλιο είναι και η Ντόρις Σρέντερ-Κεπφ, σύζυγος του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία, σε μήνυμα της από το Facebook, χαρακτήρισε την ψήφο προς τον υποψήφιο των Πρασίνων "χαμένη" και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον υποψήφιο του SPD.
Εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου εκτιμάται ότι θα μείνουν οι Πειρατές της Κάτω Σαξονίας, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογη τύχη να έχει και το κόμμα "Η Αριστερά" (Die Linke), παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές κατόρθωσε για πρώτη φορά την είσοδο στην τοπική Βουλή, με ποσοστό 7,1%.
 news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου