Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Σε συνέδριο με «γύπες» ο... ατίθασος κιθαρίστας



Στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Bellagio» του Λας Βέγκας θα βρεθεί το διάστημα 7-10 Μαΐου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρέα με «διακεκριμένους γύπες», διαχειριστές κερδοσκοπικών οίκων, όπως ο Νταν Λόεμπ και ο Τζον Πόλσον, οι οποίοι αποκόμισαν δισεκατομμύρια δολάρια παίζοντας με τα ελληνικά ομόλογα.

Με θέα τα εντυπωσιακά σιντριβάνια του ξενοδοχείου, ο άνθρωπος που μαζί με τον «κηπουρό» του, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, οδήγησε την Ελλάδα στο καθεστώς έσχατης υποτέλειας στο Μνημόνιο θα ανταλλάξει απόψεις σε συνέδριο με τους «γύπες των αγορών» για τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές τάσεις στο πλαίσιο μιας δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τις εναλλακτικές
επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Πρόκειται για το τέταρτο συνέδριο SALT και οι διοργανωτές του ελπίζουν να έχει την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα, στα οποία συμμετείχαν ομιλητές όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Γ. Μπους, o Μιτ Ρόμνεϊ, o στρατηγός Κόλιν Πάουελ, o Γκόρντον Μπράουν, o Μάικλ Μίλκεν και ο Στίβεν A. Κοέν, αλλά και εκατοντάδες επικεφαλής hedge funds, βιομήχανοι, επενδυτές κ.ά.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το κερδοσκοπικό fund Sky Bridge Capital και στους φετινούς ομιλητές περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας N. Σαρκοζί και ο γνωστός οικονομολόγος N. Ρουμπινί (που επίσης προέβλεπε για καιρό την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ),

Ο Γιώργος Παπανδρέου προφανώς θα τύχει και της προσοχής του δισεκατομμυριούχου Νταν Λόεμπ, καθώς με την πολιτική την οποία ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προσπορίσει στον προαναφερόμενο τεράστια κέρδη (500.000.000 δολάρια μόνο το 2012), αγοράζοντας «ξεφτιλισμένα» ελληνικά ομόλογα του Δημοσίου στην τιμή των μόλις 17 λεπτών για ονομαστική αξία 1 ευρώ. Πουλώντας μόνο τα μισά ομόλογα που είχε στην κατοχή του, έβγαλε κέρδος 500.000.000 δολάρια! Ενδεχομένως τα άλλα μισά ομόλογα να τα κράτησε για να τα διαθέσει σε υψηλότερη τιμή (ελπίζει ότι θα πετύχει αναλογία 40 λεπτά ανά ευρώ), αποκομίζοντας έτσι υψηλότερα κέρδη.

Αν μάλιστα στέκουν οι εκτιμήσεις ότι ο Νταν είναι ο σοβαρότερος ξένος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, ενδεχομένως και να καλέσει τον Τζορτζ σε κάποια πανάκριβη σουίτα του «Bellagio» για να του κάνει το τραπέζι εις υγείαν των εξαθλιωμένων Ελλήνων φορολογουμένων, που θα πληρώνουν μια ζωή, όταν οι διεθνείς κερδοσκόποι πλουτίζουν με γεωμετρική πρόοδο. Εξάλλου, όπως περιγράφει γλαφυρά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο βιβλίο του «Η κρίση του 2008», ένα δείπνο ή σε μία παρτίδα γκολφ αρκούν για να συντονιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον μίας χώρας από τα «αρπακτικά» των αγορών. Ισως ισχύει το ίδιο και για τα επινίκια...



Κόρτε στις κοπέλες με ...λαμινόρε

Αυτά που ξέρατε για τον Γιώργο Παπανδρέου να τα ξεχάσατε. Αν όχι όλα, ξεκινήστε από τα εύκολα. Φανταστείτε τον Γιώργο νεαρό να κάνει κόρτε σε μια κοπέλα με μια κιθάρα, ενώ αυτός που όλοι γνωρίσαμε ως άνθρωπο της υγιεινής διατροφής έπινε και μάλιστα πολύ. Ολα αυτά τα αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Oregonian», αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός (τηλεφωνικώς!) μιλάει για τις ερωτικές του κατακτήσεις εκείνη την περίοδο: «Η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο… Συνηθίζαμε να βρισκόμαστε με τους φίλους μου και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ». Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στη γνωριμία του Γ. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά στο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Παπανδρέου εξομολογείται για την εποχή που ήταν συγκάτοικοι στη Μασαχουσέτη με τον σημερινό πρωθυπουργό: «Εγώ ήμουν εξορία, αυτός δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ημουν πολύ πιο αναμεμειγμένος στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εκείνο τον καιρό οι φοιτητές είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί αρκετά».

Για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά σήμερα ισχυρίζεται: «Ηλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ηταν αρκετά, πώς να το πω, αρνητικός, εξαιρετικά επικριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού», υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές τού ζήτησε να εργαστούν από κοινού.

Και συνεχίζει: «Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχτηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Εχουμε προσωπική σχέση που κατά καιρούς διατηρούμε και βρισκόμαστε». Για την περίοδο διακυβέρνησής του λέει ότι προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις που δυσαρέστησαν ανθρώπους «που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει τη λιτότητα «φαύλο κύκλο», ενώ προτείνει να δοθούν κουπόνια στους άνεργους νέους, για «να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά θα είναι μια χαμένη γενιά».

Η εφημερίδα του Ορεγκον «ανακάλυψε» τον κ. Παπανδρέου γιατί τον Φεβρουάριο θα είναι ο πρώτος ομιλητής του World Affairs Council στο Ορεγκον (κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δαλάι Λάμα).


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου