Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο Αλέξης Τσίπρας στο άντρο του διεθνούς καπιταλισμού

Στο άντρο του καπιταλισμού, στο «άνθος του κακού», στη φωλιά του διεθνούς κεφαλαίου και των ανάλγητων κεφαλαιοκρατών που ρουφάνε το αίμα των λαών, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους οικονομολόγους Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό, την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής Ρένα Δούρου και το διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Νίκο Παππά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το υπερατλαντικό του άλμα κι αφήνει πίσω τους «μπαχαλάκηδες» του κόμματος όπως ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης, ο Διαμαντόπουλος και πολλοί άλλοι που ονειρεύονται επανάσταση σοβιετικού τύπου.
Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου “Μπρούκινγκς”, θέμα της ομιλίας θα είναι: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και
κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας, στη σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, επισημαίνεται, ότι θα μιλήσει για το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματά τους. Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του Brookings Institution, Γουίλιαμ ‘Ανθολις, ο οποίος θα είναι ο συντονιστής μαζί με τον οικονομικό αναλυτή του Brookings, Ντομένικο Λομπάρντι.
Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και την επομένη στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου (CUNY) της πόλης. Επίσης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα έχει συναντήσεις με στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.
Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά δεν χάνουν την πίστη τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάνε εκεί και ό,τι προκύψει. Ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους συντάκτες της εφημερίδας του παγκόσμιου καπιταλισμού, της Wall Street Journal.
Όπως βλέπετε από το πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ένα 7ήμερο διάλειμμα από τις ιδέες της σοσιαλιστικής υπεροχής, και θα απολαύσει τις… χαρές του καπιταλισμού. Το στοίχημά του; Να νικήσει το τέρας του κεφαλαίου ή τουλάχιστον να το μαγέψει με τις ιδέες του. Του το ευχόμαστε από καρδιάς μπας και γλιτώσουμε κι εμείς. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι εμείς με μια ελπίδα ζούμε, τον Τσίπρα να «καρφώνει» το κεφάλαιο με το κοντάρι, σαν άλλος Άγιος Γεώργιος.
Τουλάχιστον ας τον φωτίσει ο θεός κι όταν επιστρέψει στην Ελλάδα να μην επαναλάβει ούτε αυτός ούτε άλλος Συριζαίος τις ακραίες απόψεις του για την τρομοκρατία, τους μπαχαλάκηδες ή την οικονομική πολιτική που θυμίζει Κούβα.
Και μιας και θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθούν με στελέχη του ΔΝΤ, μήπως ο κ. Παπάς που ξέρει από στικάκια, να ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ εκ νέου τη λίστα;
Η ομάδα του Αλέξη στις ΗΠΑ
Η Ρένα Δούρου, όπως λέει το ρεπορτάζ, εξαιτίας και των σχέσεων που είχε αναπτύξει ως επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοργάνωση του ταξιδιού.
Συγκεκριμένα διαμορφώνει το πλαίσιο του ρητορικού λόγου που θα εκφωνήσει ο Αλ. Τσίπρας, κυρίως όσον αφορά σε θέματα που σχετίζονται με τις Διεθνείς Σχέσεις, αντικείμενο, που έχει σπουδάσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίως όμως βρίσκεται όλη μέρα με το τηλέφωνο στο χέρι, σχεδιάζοντας μια σειρά θεσμικών επαφών άτυπων και μη τόσο με Συλλογικές Οργανώσεις Ελλήνων Ομογενών όσο και με σημαίνουσες προσωπικότητες που κινούνται στον ευρύτερο επιχειρηματικό,πολιτικό και ακαδημαϊό χώρο.
Προφανώς μέσα στις συναντήσεις θα υπάρχουν και πολλοί νέοι λομπίστες, τα ονόματα των οποίων θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά στην ατζέντα της.
Και προφανώς αυτά είναι θέματα που δεν χρήζουν δημοσιοποίησης από ένα ανανεωτικό κόμμα της Αριστεράς που πατάει σε πολλές βάρκες.
Ο Γ.Μηλιός και ο Γ. Σταθάκης κάνουν προσπάθειες, έστω για μια φωτογραφία  με τους νομπελίστες οικονομολόγους Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν, οι οποίοι κρατούν αποστάσεις από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.
Ο Ν. Παππάς έχει την ευθύνη για τις επαφές με τους δημοσιογράφους αλλά και με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου