Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ανακοινώθηκε επισήμως η λυπητερή για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους



Κι επισήμως το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε τη λυπητερή για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να ψαλιδίζεται σημαντικά. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, απέστειλε σήμερα τη σχετική εγκύκλιο στις εφορίες και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων ώστε να υπολογίζουν τι θα ισχύει από την 1η του Γενάρη σε ότι αφορά τις κρατήσεις.
Αν και γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ τι μας περιμένει, απορίας άξιο είναι η επιλογή της ημέρας για την ανακοίνωσε της λυπητερής. Σήμερα, όπου ο συνδικαλιστικός τσαμπουκάς και η συντεχνιακή λογική υποχώρησε μπροστά στο κοινό καλό, σήμερα που η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να λαμβάνει σωστές αποφάσεις και να λύνει προβλήματα, σήμερα που ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι έχει και τις δυνατότητες και τη θέληση να καθαρίσει την κόπρο του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, έρχεται ο κ. Μαυραγάνης να διαλύσει την όποια ευφορία από την
ουσιαστική αλλά και επικοινωνιακή αυτή νίκη.
Λες και ο υφυπουργός Οικονομικών αποφάσισε να γίνει… σύμμαχος του Σταματόπουλου κι αύριο οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις να συζητούν για τους πετσοκομένους μισθούς κι όχι για την υπόθεση του μετρό.
Θα πει κανείς: Είτε συζητάμε το ένα είτε το άλλο θέμα, πάλι μειωμένοι δε θα είναι οι μισθοί μας; Σωστό, αλλά όπως έχουμε πει κατά καιρούς η επικοινωνία ενός γεγονότος και μιας κατάστασης φτιάχνει κλίμα. Δημιουργεί αρνητική ή θετική ψυχολογία κι όλοι ξέρουμε πόση σημασία έχει να κυριαρχεί η μαυρίλα στην οικονομία.
Έτσι λοιπόν, λες και δεν υπήρχαν άλλες ημέρες, δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για να πάθουν εκατομμύρια Έλληνες το σοκ τους.
Από το φάντασμα του… Σταματόπουλου πάμε κατευθείαν στον εφιάλτη των περικοπών.
Για την ιστορία οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει ξέρουν ότι από 1-1-2013 και στο εξής θα κάνουν την παρακράτηση στους  μισθούς ή συντάξεις με βάση τη νέα κλίμακα.
Δεν θα παρακρατούν όμως πια μόνο τον φόρο που αναλογεί κάθε μήνα στα ποσά που δίνουν, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013, αλλά επιπλέον και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, όπως προκύπτει με βάση το ύψος των αποδοχών των δικαιούχων. Ετσι:
Οι κρατήσεις φόρου θα είναι αυξημένες για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και εισόδημα από 24.000 ευρώ και πάνω δηλαδή 1.714 ευρώ/ μήνα, για όσους έχουν 1 παιδί και εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή 857 ευρώ/ μήνα, για όσους έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω δηλαδή 714 ευρώ/ μήνα.
Για παράδειγμα:
α) Έστω ότι μισθωτός του Δημοσίου λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013).
Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 4.356-2.100=2.256 ευρώ
Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.256*1,5%=33,84 ευρώ Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:2.256-33,84=2.222,16/12=185,18 ευρώ
Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν σοκ: Τα στοιχεία δείχνουν καθίζηση του εισοδήματος κατά 10,6% λόγω αύξησης των φόρων κατά 17,7% αλλά και της μείωσης κατά 11,3% των αποδοχών και κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών.
Η κατανάλωση έπεσε μέσα σε ένα χρόνο κατά 6,1%, κατά 8,1% μειώθηκε το ποσοστό αποταμίευσης και κατά 11,3% οι επενδύσεις.
Ο οικονομικός εφιάλτης συνεχίζεται, κανείς δεν το ξεχνά αυτό.
Ακόμη κι όταν η κυβέρνηση έχει επιτυχίες, κανείς δεν ξεχνά ότι υπάρχει και η καθημερινότητα. Αυτή που πρέπει να αλλάξει σύντομα μέσω των επενδύσεων, της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας, της αλλαγής ψυχολογίας.
Ας μη νομίζουν στην κυβέρνηση ότι κάνοντας πέρα τον συνδικαλιστικό τσαμπουκά λύθηκαν όλα ως διά μαγείας.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου