Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οι Κούρδοι της Συρίας παίρνουν τον έλεγχο μιας πετρελαϊκής ζώνης

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας (μτφ. Κριστιάν)
Μετά από έντεκα ημέρες αντιπαράθεσης και περικύκλωσις του τάγματος τους, πάνω από 134 Σύρους στρατιώτες παραδόθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις στο Girkê Legê.

Οι Λαϊκές Μονάδες Άμυνας (YPG), κουρδικός στρατός που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 2012, επιβεβαίωσαν ότι πήραν τον έλεγχο της περιοχής Girziro, στο Girkê Legê στο δυτικό Κουρδιστάν, στις 20 Ιανουαρίου.
Ένα τάγμα του συριακού στρατού είχε περικυκλωθεί από τις 9 Ιανουαρίου σε αυτή τη πετρελαϊκή ζώνη που θεωρείται ως το Κιρκούκ του συριακού Κουρδιστάν, μετά από συγκρούσεις μεταξύ των συριακών στρατευμάτων και των κουρδικών δυνάμεων.
«Παρά την μεγάλη ευαισθησία μας για την αποφυγή θανάτων, συγκρούσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας», δήλωσε το YPG, επιβεβαιώνοντας ότι σκοτώθηκε ο διοικητής του τάγματος Ziro Mohammad Sakkir.
Την τελευταία ημέρα της πολιορκίας, συριακά ελικόπτερα βομβάρδισαν αυτή τη περιοχή και χωριά γύρω από Girkê Legê. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Το YPG ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν πολλά όπλα, όπως καλάσνικοφ, αντιαεροπορικά κανόνια και BKC, όπως και ένα άρμα μάχης, οβίδες και στρατιωτικά λογισμικά.
Περισσότεροι από 100 «αντάρτες» σκοτώθηκαν στο Ρας αλ-Αιν
Εξάλλου, οι μάχες συνεχίζονταν για έβδομη ημέρα στο Ρας αλ-Αιν (Σερεκανιγιέ στα κουρδικά) μεταξύ των Κούρδων και των ένοπλων ομάδων που μπήκαν από την Τουρκία με την υποστήριξη αρμάτων μάχης.
Στις 16 Ιανουαρίου, αρκετές ένοπλες ομάδες ξεκίνησαν μια μαζική επίθεση από την Τουρκία εναντίον της κουρδικής πόλης Κούρδων Σερεκανιγιέ.
Περισσότερα από 100 μέλη των ενόπλων ομάδων έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Το YPG ανακοίνωσε από τη πλευρά του ότι έχασε επτά μαχητές στις τάξεις του. 
Δεκάδες χιλιάδες άτομα παρέστησαν στην κηδεία των μαχητών σε διάφορες πόλεις από τις οποίες το Καμισλό (φώτο), τη μεγαλύτερη πόλη του συριακού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με τοπική πηγή, οι σοροί 35 «ανταρτών» κάηκαν από αυτές τις ένοπλες ομάδες, ενώ τα περισσότερα από τα άλλα σώματα θάφτηκαν στα σύνορα με την Τουρκία. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τουρκικά νοσοκομεία στη πόλη της Ceylanpinar, δίδυμη πόλη με τη Σερεκανιγιέ. 
Επιπλέον, πολλοί «αντάρτες» μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες θα έχουν καταφήγει ενώπιον των Κούρδων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat.
Οι «αντάρτες» παίρνουν αμάχους ως στόχο
Πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ένοπλων ομάδων. Στις 21 Ιανουαρίου, ένα άρμα μάχης που ανήκει σε αυτές τις ομάδες άνοιξε πυρ κατά ενός σπιτιού, σκοτώνοντας δύο μικρούς αδελφούς, ηλικίας 3 και 10 ετών. Δύο νεαροί ηλικίας 20 και 26 σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές γειτονιές της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου