Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τα διαιτητικά αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης


Η κατανάλωση αναψυκτικών, ιδίως διαιτητικών, που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες, ενώ αντίθετα η κατανάλωση καφέ με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και η κατανάλωση διαιτητικών φρουτοχυμών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας,
σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές -και πιθανώς σημαντικές ψυχικές- επιπτώσεις στην υγεία». Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικών μέσα στην ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη διαγνωσμένη από γιατρό, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%) παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).
Όμως όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος
 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου