Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σε ρυθμούς Λοβέρδου χόρεψε και χθες το ΠΑΣΟΚ



Μαλλιά κουβάρια συνεχίζουν να είναι το ΠΑΣΟΚ και οι... παραφυάδες του, με αφορμή την απόφαση για την παράδοση της χώρας στα χέρια των δανειστών. Ο «κύκλος» των αποκαλύψεων, που ξεκίνησε με τις δηλώσεις -έστω και κατόπιν εορτής- από τον Ανδρέα Λοβέρδο στον Μανώλη Κοττάκη (ΝΕΤ), συνεχίζεται με πρωταγωνιστές και «κομπάρσους» να κάνουν δηλώσεις βρίσκοντας τη... μνήμη τους. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «η Βουλή των Ελλήνων είναι έτοιμη να στείλει τον κ. Παπανδρέου εκεί που του αξίζει».

Χθες μια ακόμη αποκάλυψη ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά όσων συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές
πόρτες του Μαξίμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» η απόφαση για την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης ελήφθη σε μια πολύ κλειστή σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η σύσκεψη τοποθετείται περίπου στα μέσα Απριλίου του 2010 και μετείχαν ο Νίκος Αθανασάκης, ο Κώστας Θέος, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Χάρης Παμπούκης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Δημήτρης Ρέππας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τον τρόπο με τον οποίον τον αντιμετώπιζαν οι εταίροι-δανειστές και ουσιαστικά οδήγησε τη συζήτηση εκεί που ήθελε: ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη χώρα παρά η προσφυγή σε διεθνή βοήθεια, στο ΔΝΤ.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Απριλίου 2010, ο κύβος είχε ήδη ριφθεί. Παρά τις ενστάσεις ορισμένων υπουργών (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Βενιζέλος, λέει το δημοσίευμα, Ραγκούση και Διαμαντοπούλου έλεγε ο κ. Λοβέρδος), ο Γ. Παπανδρέου επέβαλε την απόφασή του και η απόφαση ελήφθη τελικώς ομόφωνα.

Χθες ο κ. Λοβέρδος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απόψεις του, επιχείρησε εν μέρει «να τα μαζέψει» δηλώνοντας: «Δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Σταματώ εδώ. Δεν το προχωρώ. Ξέρετε πώς λειτουργούν στην πολιτική αυτά: απαντήσανε, απαντήσαμε, τελειώσαμε»· και πρόσθεσε: «Το γιατί επέλεξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει και μάλιστα με τόσο προσωπικό χαρακτήρα στην απάντησή του είναι δικό του θέμα. Τέλος, για την έκταση που πήρε το θέμα έριξε τις ευθύνες στο γραφείο Τύπου του κ. Παπανδρέου για τη φασαρία που δημιουργήθηκε. Χθες ο κ. Μπεγλίτης ισχυρίστηκε ότι «ομόφωνα λάβαμε την απόφαση στο άτυπο υπουργικό τον Απρίλιο του 2010 για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης». Από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Χ. Καστανίδης επιτέθηκε τόσο κατά του Α. Λοβέρδου όσο και του Γ. Παπανδρέου: «Ουδέποτε είχε τεθεί θέμα στα υπουργικά συμβούλια για μη εφαρμογή μέτρων. Είχα όλο το υπουργικό συμβούλιο απέναντί μου». Η κυρία Κατσέλη και χθες «άδειασε» τον Λοβέρδο τονίζοντας: «Αρκετά πια με το ψέμα και τη διπλοπροσωπία». Τέλος, ο Γ. Πεταλωτής («Βήμα») υποστήριξε ότι ήταν ομόφωνη η στήριξη στον τριμερή μηχανισμό και ότι ο κ Λοβέρδος υπήρξε από τους υπουργούς που έδωσαν τη μάχη για την εφαρμογή του Μνημονίου.


Ν. Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου