Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α : «Σχετικά με το σχέδιο Π.Δ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: Η αξιολόγηση αποτελεί πυλώνα δημόσιας πολιτικής και ανάπτυξης και όχι πρόσχημα για περαιτέρω μισθολογική εξαθλίωση και απολύσεις»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
 
                                                        Αθήνα  29/12/2012
                                                         Α.Π: 206                           
                           
  Πρός:  - Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Αρβανιτόπουλο
                                          
 Κοιν:    - Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Παπαθεοδώρου
              -  Γενικό Γραμματέα ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Κυριαζή
              -Δντή Ειδικής Αγωγής κο Λολίτσα
              -Πολιτικά Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
              - Μ.Μ.Ε
                                          
Θέμα: «Σχετικά με το σχέδιο Π.Δ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: Η αξιολόγηση αποτελεί πυλώνα δημόσιας πολιτικής και ανάπτυξης και όχι πρόσχημα για περαιτέρω μισθολογική εξαθλίωση και απολύσεις»
  
      Kε Υπουργέ,

σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο εδόθη στη δημοσιότητα για διαβούλευση,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α) έχει να αναφέρει συνοπτικά τα εξής:

Πριν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου της πτώχευσης της χώρας, ήταν αδιανόητη, από πλευράς Πολιτείας,  η όποια σκέψη για πραγματική αξιολόγηση της όποιας αποδοτικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των όποιων στόχων, της όποιας ποιότητας των παρεχομένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Δεν υπήρχε αξιολόγηση βεβαίως ούτε της πολιτικής( ως επί το πλείστον με υψηλό βαθμό εξόφθαλμης αποτυχίας)  των εκάστοτε κυβερνήσεων για την παιδεία. Τότε που «λεφτά υπήρχαν» και φυσικά υπήρχε και ανάπτυξη, σημαντικότατο εργαλείο της οποίας είναι και η εφαρμογή διαδικασιών αξιολογητικών μεθόδων.

Ξαφνικά όμως μας ανακοίνωσαν πως «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και οι «εταίροι» δανειστές μας απαίτησαν αξιολόγηση των εκπαιδευτικών- κατ επέκταση του Δημοσίου- όχι ως μέρος μιας προσπάθειας για ανάπτυξη, αλλά ως μέσον υποστήριξης σκληρών προγραμμάτων λιτότητας και συρρίκνωσης των εκπαιδευτικών και  κοινωνικοπρονοιακών δομών του κράτους.

Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, λοιπόν, δεν  προσπαθεί, ούτε καν προσχηματικά, να διορθώσει τα κακώς κείμενα της παιδείας, τη συγκεκριμένη και υφιστάμενη πολιτική, αλλά χαράσσει νέα πολιτική διαμέσου των επιπτώσεων που θα επιφέρει αυτή στους με κάθε τρόπο χειραγωγούμενους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται περί ενός μορφώματος αξιολόγησης κατ επιταγή των «εταίρων» δανειστών με  στόχο τη μισθολογική καθήλωση ενός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών και την απόλυση πολλών εξ αυτών.

Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ έρχεται να αποτελέσει το θεωρητικό πλαισίωμα του ν.4024/2011(Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο)-  ο οποίος ως γνωστόν καθιερώνει τις διαβόητες αυθαίρετες ποσοστώσεις στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων- και τίθεται στην υπηρεσία της περικοπής του μισθολογικού κόστους και των απολύσεων.

Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ τελικά είναι αντιαναπτυξιακό  και δυσφημεί την υπάρχουσα  ανάγκη πραγματικής αξιολόγησης και τους υποστηρικτές της.

Τέλος, αυτή η επιχειρούμενη «αξιολόγηση» είναι φανερό πως δεν έχει κοινωνική νομιμοποίηση, δεν έχει υποστηρικτές στη μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες κάποιων να πυροδοτήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και σ αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Έτσι είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού όμως θα έχει διαλύσει ότι έχει μείνει ακόμη όρθιο στο ελληνικό σχολείο.

Σας καλούμε λοιπόν, να ανακαλέσετε το παρόν σχέδιο και να προχωρήσετε σε ειλικρινή, έντιμο και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποσυνδέοντας την αξιολόγηση από τις διατάξεις του ν.4024/2011, προσδίδοντάς της την αξία που της αναλογεί ως εργαλείο μιας συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής. 
  
Για το Δ.Σ
   
Ο Πρόεδρος                          Η Γ. Γραμματέας  
   
Βούγιας Βασίλης                     Κατσούλη Παναγιώτα    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου