Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος: «Δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο»



Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους μπορούν να καλυφθούν με επιτυχία.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Σιαρλή είπε ότι την προηγούμενη βδομάδα έγιναν οι σχεδιασμοί, ώστε η κυβέρνηση, που θα αναλάβει από την πρώτη του Μαρτίου να έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσει να διαχειριστεί και τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των
τραπεζών και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει
αντικείμενο των συζητήσεων στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει το μνημόνιο, αν το Eurogroup εγκρίνει το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ το επόμενο δεκαπενθήμερο ο οίκος Pimco θα ολοκληρώσει την έκθεση του για τις κυπριακές τράπεζες προσδιορίζοντας το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών, και συμπληρώνοντας το παζλ του κυπριακού προγράμματος που θα εξετάσουν στις 21 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν, η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου θα μεταφερθεί για την επόμενη συνεδρία, στις 11 Φεβρουαρίου- έξι μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές- επιτείνοντας την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Ακόμα και αν το μνημόνιο οριστικοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστεί μήνες, καθώς θα τους δοθεί χρόνος να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα από ιδιωτικούς πόρους. Το στοίχημα για την κυπριακή οικονομία είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, δηλαδή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν περισσότερα μέτρα.
ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου