Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΕΣ οι ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ

Οι ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ
 ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
Οι ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ
Τέσσερις νέες παρεμβάσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα εφάπαξ θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, αλλάζοντας εκ νέου το ασφαλιστικό «τοπίο». Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα υπάρξει άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων στο επίκεντρο θα βρεθούν όσοι παίρνουν άνω των 1.000 ευρώ, ενώ αναδρομικά θα μπει το μαχαίρι στους διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν ποσά άνω των 1.300 ευρώ.
Στα επικουρικά θα προχωρήσουν με διαδικασίες «εξπρές» οι ενοποιήσεις, ενώ έτοιμη είναι η
υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ.
Σημειώνεται πως στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας εισάγονται πλέον κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέες περικοπές σε όσες περιπτώσεις οι φορείς δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι (κάτι που υποχρεωτικά θα αποδεικνύεται από μελέτες).
Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις και στο εφάπαξ είναι οι εξής:
  • Επιβολή εισφοράς 5% έως 20% σε ποσά συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ. Η σύνταξη του Ιανουαρίου καταβλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου χωρίς περικοπή. Το ποσό που αντιστοιχεί στην παρακράτηση του Ιανουαρίου θα «κοπεί» σε 4 δόσεις (από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου έως και τη σύνταξη του Μαΐου).
    Οι ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ
  • Περικοπή 12% στις διπλές συντάξεις με άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ. Το μέτρο έπρεπε κανονικά να τεθεί σε ισχύ πέρσι, αλλά δεν εφαρμόστηκε καθώς δεν υπήρξε διασταύρωση των διπλών συντάξεων. Τελικά η περικοπή αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο και θα βγει εγκύκλιος σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, που θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά 14 μηνών.
  • Καθιέρωση νέου τρόπου για υπολογισμό του εφάπαξ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση και ο νέος τρόπος υπολογισμού θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014. Στόχος είναι να υπάρξει άμεση σύνδεση των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι με το χορηγούμενο εφάπαξ. Δηλαδή θα υπάρχει ένα ενιαίο «μοντέλο» σε όλα τα ταμεία πρόνοιας (προβλέπεται συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα βγαίνει το χορηγούμενο ποσό).
  • Ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και σύσταση «ατομικών λογαριασμών». Ουσιαστικά και στα επικουρικά ταμεία θα υπάρξει σύνδεση εισφορών και παροχών, ενώ θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις ακόμα και ανά τρίμηνο.
Τον «δρόμο» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα πάρουν υποχρεωτικά όσοι φορείς δεν μπορέσουν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Η σχετική διορία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Σημειώνεται πως στο ΕΤΕΑ υπάρχει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει πως οι παροχές όλων των φορέων θα επανεξεταστούν και θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων όπου προκύπτουν ελλείμματα.
* Μιλώντας το Σάββατο στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα απασχόλησης για 62.000 νέους έως 29 ετών, προσθέτοντας και ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Απαραίτητες αποφάσεις
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει πως «μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις, αλλά είναι αποφάσεις απαραίτητες για να διασφαλίσουμε τις νέες γενιές. Πρέπει να βάλουμε τέλος στις ανισορροπίες και αδικίες του συστήματος, στα ελλείμματα και στο πελατειακό σύστημα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου