Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στην Αφρική μοιράζονται οι σφαίρες επιρροής


Stratiotis aero-1-NAI
Οι Γάλλοι στρατιωτικοί αναπτύσσουν με επιτυχία την αντιτρομοκρατική τους επιχείρηση στο Μαλί. Την Πέμπτη ανακαταλήφθηκε η πόλη Κόνα, που κατείχαν οι ισλαμιστές. Ο αντίπαλος υπέστη βαριές απώλειες, σύμφωνα με τις γαλλικές αναφορές. Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα τί κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας σε μια ξένη χώρα, υποχωρεί σε δεύτερο πλάνο.
Εν τω μεταξύ το Παρίσι αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Μαλί πριν λάβει τη σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αργότερα η έγκριση του ΣΑ δόθηκε, όμως εκείνη τη στιγμή οι γαλλικοί από αέρος βομβαρδισμοί των ενόπλων ομάδων των ανταρτών και των μετόπισθέν τους ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη επί αρκετές ημέρες. Οι διαμορφωμένες ιστορικά σχέσεις μεταξύ της μητρόπολης και της αποικίας της είναι δύσκολο να παραγραφούν, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Χωρών Ασίας και Αφρικής
Λεονίντ Γκέβελινγκ:
Η Γαλλία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των αφρικανικών αποικιών της διατήρησε ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην ισχύουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση. Γαλλικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης παρέμειναν σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής και επενεργούσαν δραστήρια στην εσωτερική τους πολιτική.
Παραχωρώντας ανεξαρτησία στις αφρικανικές του αποικίες το Παρίσι παρέμεινε εκεί με τη μορφή των κυβερνητικών αξιωματούχων και της διανόησης, η οποία είχε σπουδάσει στη Γαλλία. Το Παρίσι ήταν πάντοτε πρόθυμο να βοηθήσει τους «δικούς» του.
Η Γαλλία ενεπλάκη ενεργά στην εσωτερική σύγκρουση στην Ακτή του Ελεφαντοστού: ο σημερινός πρόεδρος ουσιαστικά εγκατέστησε στην εκεί εξουσία τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις. Οι Γάλλοι διέσωσαν το «δικό» τους καθεστώς στο Τσαντ, ενώ στη Λιβύη ανέτρεψαν τον Καντάφι. Συμμετέχοντας πολύ ενεργά στην εξωτερική επέμβαση εκεί η Γαλλία εξόργισε τους Τουαρέγκ και τώρα θα πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό, λέει ο ειδικός του Ινστιτούτου Αφρικής Γεβγκένι Κορεντιάσοφ:
Η συντριπτική διάλυση του καθεστώτος Καντάφι, η ανατροπή και η δολοφονία του τροφοδότησαν τις εξτρεμιστικές διαθέσεις. Οι Τουαρέγκ, οι οποίοι εντάσσονταν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και παρέμειναν αφοσιωμένοι στον Καντάφι, κατέφυγαν στη Σαχάρα, παίρνοντας μαζί τους έναν τεράστιο αριθμό όπλων, οχήματα, και πολεμοφόδια. Τώρα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ομάδων των Τζιχαντιστών στο Μαλί.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι στην Αφρική, ως φαίνεται, έχει αρχίσει μια νέα διαίρεση των σφαιρών επιρροής, λέει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Αφρικής Λεονίντ Φιτούνι:
Βλέπουμε την όξυνση της στρατιωτικο-πολιτικής κατάστασης σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Οι μορφές και οι αιτίες της εμπλοκής σε διάφορες περιοχές είναι διαφορετικές. Εδώ υπάρχει και το παράδειγμα της Λιβύης και τα παραδείγματα «ήπιας» παρέμβασης στις χώρες όπου στην πραγματικότητα η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων δεν ήταν αναγκαία.
Όμως ενώπιόν μας βρίσκεται η έξαρση μιας νέας μάχης για την Αφρική. Κρίνοντας με όλα τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των αρνητικών τάσεων ολόκληρης της ηπείρου, η οποία καθίσταται αντικείμενο αντιπαλότητας μεταξύ διαφόρων χωρών στην αναδιανομή των παγκόσμιων συμφερόντων. Και αν κρίνουμε από το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, το Παρίσι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ρόλο του στη ζωή της Αφρικής. 
(Φωνή της Ρωσίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου