Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ντράγκι – Σόιμπλε για Κύπρο


Μία σκληρή μάχη φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη γερμανική ηγεσία, με αφορμή το ζήτημα της Κύπρου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel.



 Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν έντονη διαφωνία σχετικά με το κατά πόσον η κυπριακή οικονομία είναι “συστημικά σημαντική”, ή με απλά λόγια το αν μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

 Ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να είπε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο ισχυρισμός πως η Κύπρος δεν
έχει “συστημική σημασία” είναι επιχείρημα που επικαλούνται συνήθως οι νομικοί, όμως αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί από νομικούς, όπως άλλωστε είναι και ο κ. Σόιμπλε, παρά μόνο από οικονομολόγους.

 Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είναι μόνος του σε αυτήν την αντιπαράθεση, καθώς, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, πήραν το μέρος του, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν πολλά υποκαταστήματα στην Ελλάδα, και άρα μία ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου θα μπορούσε να πλήξει βαριά τις ελληνικές τράπεζες.

 Υπενθύμισαν ακόμα στον Γερμανό υπουργό ότι η χρεοκοπία της Κύπρου θα ήταν καταστροφική για το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρωζώνη, αλλά και ότι η Κύπρος συμβάλλει στα κατά καιρούς πακέτα στήριξης, και άρα έχει δικαίωμα να ζητήσει κι αυτή με τη σειρά της βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου