Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Για την πιο επικίνδυνη ημέρα, κάνουν λόγο οι Αρχές της Αυστραλίας


Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν ή αναζωπυρώθηκαν σε όλη την Αυστραλία σήμερα, καθώς οι θερμοκρασίες είναι σε επίπεδα ρεκόρ με καυτούς ανέμους να πνέουν και την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ να προειδοποιεί το έθνος να προετοιμαστεί για πιθανώς τη χειρότερη ημέρα.
«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη μέρα», είπε η Γκίλαρντ στην τηλεόραση της Αυστραλίας. «Η λέξη καταστροφική χρησιμοποιείται για καλό λόγο. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να βρίσκουν καταφύγια, να ακούνε τις τοπικές αρχές και τις προειδοποιήσεις. Αυτή είναι μια επικίνδυνη μέρα », είπε χαρακτηριστικά η Γκίλαρντ, η οποία ενημερώνεται για την κατάσταση σε συνεχή βάση.
Οι θερμοκρασίες κατά μήκος της πολυπληθούς νοτιοανατολικής ακτής αυξήθηκαν ραγδαία κατά 15
βαθμούς Κελσίου από τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας δυνητικά καταστροφικές συνθήκες για πυρκαγιά.
Στη Νέα Νότια Ουαλία την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, είναι σε εξέλιξη εκατοντάδες πυρκαγιές με τη νότια πολιτεία όπου βρίσκεται και το Σίδνεϊ να είναι αντιμέτωπη με μία από τις πιο επικίνδυνες ημέρες της ιστορίας της, από την άποψη του κινδύνου φωτιάς.

Στην απομονωμένη κωμόπολη Οντανάτα της Νότιας Αυστραλίας, το θερμόμετρο έφτασε και σήμερα τους 47 βαθμούς Κελσίου. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη μέρα που στην περιοχή αυτή ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 45 βαθμούς και η δέκατη που παραμένει άνω των 40 βαθμών, γεγονός που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν!
Ήδη η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, άλλαξε και τα χρώματα στους χάρτες της για να συμβολίζουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Έως τώρα η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αυστραλία ήταν 50,7 βαθμοί Κελσίου, στην Οντανάτα το 1960. Ολα δείχνουν όμως, ότι το ρεκόρ αυτό μπορεί να καταρριφθεί.

 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου