Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Βόμβα» για Ειδικό Δικαστήριο



Πυρηνική έκρηξη προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις Λοβέρδου ότι η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ ήταν «προσχεδιασμένη» και αποφασίστηκε «με το ζόρι» από τον Γ. Παπανδρέου και τους τότε «κηπουρούς» του.

Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος ξέχασε πολύ γρήγορα τους ύμνους του τόσο προς τον πρώην πρωθυπουργό όσο προς το Μνημόνιο και την τρόικα, στην αγωνία του να βρει νέο πολιτικό ρόλο πάντως προσθέτει μια καταλυτική -και από πρώτο χέρι- μαρτυρία, που θεωρείται αρκετή για να οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου όσον αφορά τις ευθύνες για την καταστροφή της χώρας.

Αν και ως πριν από λίγο καιρό ο κ. Λοβέρδος απειλούσε με... μακελειό, εάν κάποιος τολμούσε να «αγγίξει» τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ως υπουργός των κυβερνήσεών του ήταν ένας από τους πιο ξεδιάντροπους μνημονιακούς, τώρα τον «καίει». «Η απόφαση για τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στον
Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας ήταν σχέδιο του Γ. Παπανδρέου, έπειτα από εισηγήσεις συνεργατών του όπως η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρά τις προς το αντίθετο απόψεις των κορυφαίων υπουργών» αποκάλυψε ο πρώην υπουργός στην εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης «Αλλη όψη» με τον Μ. Κοττάκη. Μάλιστα από το κάδρο των ευθυνών εκτός του εαυτού του θέλησε να βγάλει δύο ακόμη από τους μνημονιακούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, τον Γιάννη Ραγκούση και την Αννα Διαμαντοπούλου, με τους οποίους «φλερτάρει» εν όψει της προσπάθειας για δημιουργία νέου κόμματος. Την ίδια ώρα ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των άτυπων υπουργικών συμβουλίων.

Από πλευράς του Γ. Παπανδρέου υπήρξε έντονη αντίδραση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας ακόμη εμφύλιος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δημιουργήσει διπλή άμυνα ζώνης, μιλάει για ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις, οι οποίες στη συνέχεια υιοθετήθηκαν και από τους αντιπάλους της κυβέρνησής του. «Την ώρα που η πολιτική μας δικαιώνεται πλέον και από τους τότε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος θυμήθηκε σήμερα να αποποιηθεί τον αγώνα μας. Αγώνα στον οποίο συμμετείχε ο ίδιος ως υπουργός με όλες του τις δυνάμεις. Γιατί τέτοια ρήξη με την αλήθεια; Θα περιμέναμε περισσότερη γενναιότητα και λιγότερη υποκρισία. Θυμίζουμε ότι η απόφαση για την ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης ελήφθη ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο. Κρίμα, Αντρέα» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

Σε ανάλογο ύφος ανταπάντησε ο κ. Λοβέρδος λέγοντας ότι «όπως και τότε συνέβαινε πολλές φορές, έτσι και τώρα ορισμένες ανακοινώσεις ή ενέργειες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού βασίζονταν σε εισηγήσεις κηφήνων και κηπουρών». Αναγνωρίζοντας ότι «η απόφαση προσφυγής της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης ελήφθη με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου», επέμεινε ότι «είχαν προηγηθεί συζητήσεις εντός αρμοδίων οργάνων στις οποίες υπήρχαν διαφωνίες ορισμένων υπουργών για το αν έπρεπε στον Μηχανισμό Στήριξης να συμμετάσχει το ΔΝΤ» και μέμφεται τον Γ. Παπανδρέου γιατί «αισθάνεται ενοχές για την άποψή του, που μετουσιώθηκε σε πράξη, να συμμετάσχει δηλαδή το ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή στον Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας που συγκροτήθηκε το 2010». Και καταλήγει: «Κύριοι συντάκτες -όποιοι κι αν είστε- της κατάπτυστης ανακοίνωσης του γραφείου του Γ. Παπανδρέου, πρέπει να καταλάβετε πως η Ελλάδα των κηπουρών έλαβε τέλος».

Σε δήλωσή του ο Γ. Ραγκούσης (που τότε ήταν, κατά τα λοιπά, δεξί χέρι του κ. Παπανδρέου!) επιβεβαίωσε ότι και εκείνος διαφωνούσε με την προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά «αδειάζει» τον κ. Λοβέρδο ως προς το ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα στην τρόικα. Επίσης ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε όσα ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες από διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Αντίθετα, έντονα αντέδρασε η Λούκα Κατσέλη, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Ουδέν ψευδέστερον! Λυπάμαι ειλικρινά! Δεν υπάρχει στη ζωή και στην πολιτική τίποτε χειρότερο από κάποιον που παραποιεί την πραγματικότητα προς ίδιον όφελος. Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη στήριξη χωρίς καμιά επιφύλαξη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν δικαιώθηκε αλλά μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου