Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Ο υπολογισμός των μορίων εισαγωγής

Ο υπολογισμός των μορίων εισαγωγής
 Οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετέχουν στη σχετική επιλογή μόνο για τις Σχολές και τα Τμήματα για τα οποία δήλωσαν προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο και με βασικό κριτήριο τον αριθμό των μορίων που τους δίνουν ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης και οι βαθμοί των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.
Ειδικότερα, κάθε υποψήφιος έχει, ανάλογα με τις επιλογές του, ένα σύνολο μορίων για τις Σχολές κάθε επιστημονικού πεδίου, εκτός εκείνων για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, οπότε ειδικά και μόνο γι' αυτές έχει διαφορετικό σύνολο μορίων με την προσθήκη του γινομένου του βαθμού στο ειδικό μάθημα με τον αντίστοιχο συντελεστή.
Για τις Σχολές που είναι κοινές στα δύο επιστημονικά πεδία τα οποία επέλεξε ο υποψήφιος,
λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή του στις συγκεκριμένες Σχολές το μεγαλύτερο από τα δύο σύνολα μορίων από αυτά που αντιστοιχούν σε κάθε επιστημονικό πεδίο που επέλεξε ο υποψήφιος, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο δήλωσε την προτίμησή του. Αντίθετα, για τα Τμήματα που είναι κοινά σε δύο επιστημονικά πεδία, από τα οποία ο υποψήφιος επέλεξε μόνο το ένα, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο προτίμησης του υποψηφίου.
Η επιλογή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού θέσεων για κάθε Σχολή, με την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος που εισάγεται σε κάθε Σχολή ή Τμήμα έχει επιτύχει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού ή έχει συγκεντρώσει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε Σχολή ή Τμήμα.
Ισοβαθμία
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων, στην τελευταία θέση εισακτέων κάποιου Τμήματος προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και αν υπάρχει ισοβαθμία και στον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε το συγκεκριμένο Τμήμα ο καθένας από τους ισοβαθμούντες.
Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο στη σειρά κριτήριο μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ισοβαθμία με τοντελευταίο εισαγόμενο σε Στρατιωτική ή Αστυνομική Σχολή, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη Σχολή αυτή με προγενέστερη προτίμηση.
Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία Σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτήν που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Για τον λόγο αυτό η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του υποψηφίου και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία του σύμφωνα με τις βάσεις προηγούμενου έτους.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει, με όποια σειρά επιθυμεί, τις Σχολές ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι επιλέγει Σχολές από το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, μπορεί να δηλώνει
ως πρώτη προτίμηση σημειώνοντας την ένδειξη 1 στην οικεία θέση το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ του τέταρτου επιστημονικού πεδίου, ως δεύτερη προτίμηση με την ένδειξη 2 το Τμήμα Μαθηματικών Αθήνας του δεύτερου επιστημονικού πεδίου, ως τρίτη προτίμηση με την ένδειξη 3 το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ του τέταρτου επιστημονικού πεδίου κ.ο.κ.
Ο υποψήφιος που δηλώνει προτίμηση για Σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε, τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί.
Τι ισχύει ανά κατηγορία υποψηφίων
Για κάθε επιστημονικό πεδίο που επιλέγει ο υποψήφιος ο υπολογισμός των μορίων γίνεται ακολούθως: Αρχικά πολλαπλασιάζονται ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης και οι βαθμοί των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές. Στη συνέχεια αθροίζονται τα τρία γινόμενα και το άθροισμα αυτό πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100). Δηλαδή το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση: [(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α' μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός πρόσβασης β' μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7)] Χ100.
  • Στην περίπτωση που ο υποψήφιος προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση από αυτή στην οποία ανήκουν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, τότε οι βαθμοί των μαθημάτων που τα αντικαθιστούν πολλαπλασιάζονται με τους αντίστοιχους συντελεστές τους.
  • Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση: [(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α' μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ1,3) + (βαθμός πρόσβασης β' μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + (βαθμός ειδικού μαθήματος Χ1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου