Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τρία Μουσεία συγχωνεύονται στη Θεσσαλονίκη



Eisodos-1-NAIΜε έδρα το Περίπτερο 6 της Δ.Ε.Θ.
Ένα νέο μουσείο δημιουργείται στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ από τη συγχώνευση του Κρατικού Μουσείου, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας.
Πολιτιστικό πάρκο προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, που θα γίνει πράξη με τη συγχώνευση τριών μουσείων. Την απόφαση της συγχώνευσης  υποστηρίζει και ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, ο οποίος μαζί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Ι. Μπουτάρη, ετοιμάζονται να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις την 1η Φεβρουαρίου.
Οι αρμόδιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η συγχώνευση των Μουσείων δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των περικοπών και συγχωνεύσεων σε χρηματοδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς που προωθεί η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών.
«Το σχέδιο συνένωσης του Κρατικού με το Μακεδονικό Μουσείο δεν είναι σημερινό. Για πάνω από ένα χρόνο ουσιαστικά έχουν συνενωθεί τα μουσεία, αφού έχουν παρεμφερές αντικείμενο. Στον ένα χρόνο έγιναν οι επαφές με τους εκπροσώπους των μουσείων και της Πολιτείας, ώστε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα και πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να περάσουμε στην πράξη», επισήμαναν εκπρόσωποι των πολιτιστικών οργανισμών.
 «Ριγμένο» το Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο στην ουσία χάνει την αυτονομία του και θα αποτελεί παρακλάδι (ίσως ξεχωριστή διεύθυνση) του νέου μουσείου. Έτσι κι αλλιώς πάντως το συγκεκριμένο
μουσείο ήταν τμήμα του Κρατικού, παρότι λειτουργούσε αυτόνομα και είχε και οικονομική αυτοτέλεια. Ωστόσο, ποτέ δε νομοθετήθηκε ως ανεξάρτητος οργανισμός. Η συνένωσή του με τα άλλα δυο μουσεία μπορεί να του στερήσει την αυτονομία, όμως θα δώσει μια λύση στα σοβαρά διοικητικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μουσείο Φωτογραφίας δεν έχει διευθυντή από το 2011, ενώ τον τελευταίο χρόνο υπολειτουργούσε...
Το νέο μουσείο που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των τριών ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια ονομασία θα έχει. Επικρατέστερη, λένε όσοι ασχολούνται, είναι Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Ο χώρος που επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το νέο μουσείο είναι το περίπτερο 6 της ΔΕΘ, δίπλα στο Μακεδονικό και μαζί με το περίπτερο 1, όπου προγραμματίζεται να λειτουργήσει το Μουσείο Πόλης Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αυτό που ο δήμος Θεσσαλονίκης ονομάζει «πολιτιστικό πάρκο».
Αντιδράσεις (χλιαρές) στις συγχωνεύσεις υπάρχουν από εργαζόμενους και ορισμένους ιδιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο εγχείρημα της δημιουργίας του Μακεδονικού Μουσείου. Το τελευταίο πάντως αν και ξεκίνησε ως ιδιωτικός φορέας κατέληξε να βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, από το Κρατικό.
Το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του Κρατικού, η συλλογή Κωστάκη (βρίσκεται στη Μονή Λαζαριστών), θα μεταφερθεί στο νέο χώρο, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με το χώρο της ΥΦΑΝΕΤ, που προοριζόταν επί δεκαετίες να μετατραπεί σε μουσείο (εκεί επρόκειτο να εγκατασταθούν οι οργανισμοί), αλλά τελικά φαίνεται να παραμένει εγκαταλειμμένος και παρατημένος στις διαθέσεις του καθενός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου