Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Κάθαρση και μεταρρυθμίσεις: Κινήσεις Σαμαρά για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών


Αποφασισμένος να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκτιμά πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού, αλλά και οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, καθώς η οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα μπορούσε να δυναμιτίσει την πορεία της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, την απόφαση του Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης, αλλά και με την προώθηση του κυβερνητικού έργου, έχουμε μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά πως τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα θα αργήσουν ακόμα να φανούν. Εξάλλου είναι σαφές πως οι επιπτώσεις του νέου πακέτου μέτρων το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή τον Νοέμβριο θα γίνουν αισθητές στους πολίτες τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Στην κυβέρνηση δηλαδή δεν αναμένουν, πέραν του
κλίματος αισιοδοξίας που μπορεί να διαμορφωθεί, να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα του πολίτη και άρα δεν παύουν να ανησυχούν για πιθανές αντιδράσεις.

Θεωρούν πάντως δεδομένο πως σε τρεις-τέσσερις μήνες θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα έχει επισημοποιηθεί και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Εχοντας αυτά ως δεδομένα ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση να μην επιτρέψει σε κανέναν να δυναμιτίσει ούτε το πολιτικό κλίμα αλλά ούτε και το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας. Για τον πρωθυπουργό η κάθαρση και η μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς είναι δεδομένες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου επισημαίνουν τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η κυβέρνηση στέλνοντας σε προανακριτική επιτροπή τον Γιώργο Παπακωσταντίνου. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές στο οικονομικό επιτελείο να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις όσων έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, για να διαπιστώσει αν στοιχειοθετείται το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Εδώ ο στόχος του πρωθυπουργού είναι διπλός, από τη μία να αποδοθούν ευθύνες και να εμπεδωθεί το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία και από την άλλη να μπορέσει το κράτος να μαζέψει χρήματα στα ταμεία του.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που δεν θα επιτρέψει ο κ. Σαμαράς είναι να διαμορφωθεί από τα «αντιμνημονιακά» κόμματα μια εικόνα πολιτικού τυχοδιωκτισμού που θα οδηγήσει πιθανά και σε κοινωνική έκρηξη. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούν ευθέως την Κουμουνδούρου πως επενδύει στις ανησυχίες και την αγωνία του κόσμου προσπαθώντας μάλιστα να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τις φωνές που ακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής στην υπόθεση Λαγκάρντ ακόμα και του Γιάννη Στουρνάρα ή και του Αντώνη Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση πάντως πιστεύουν πως η στάση της κυβέρνησης στο θέμα Παπακωνσταντίνου θα αξιολογηθεί θετικά από την κοινωνία.


 Προτεραιότητα σε φορολογικό και προσέλκυση επενδύσεων
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά και τις προσπάθειες που θα καταβληθούν στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στη φορολογική μεταρρύθμιση που θα παρουσιασθεί τον Μάιο και που θα προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν. Ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Ρουπακιώτη για αυτό το θέμα, ενώ αναζητούνται τρόποι για να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτή τη λογική από τη Δευτέρα ξεκινά νέο γύρο επαφών στο εξωτερικό με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής που παρατηρείται για τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Πρώτος σταθμός του Αντώνη Σαμαρά το Βερολίνο, όπου θα είναι ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση της εφημερίδας «Die Welt» . Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας πως πλέον η χώρα μας είναι τόπος επενδυτικών ευκαιριών.

Στο περιθώριο ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές με μέλη του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. Ηδη πάντως το κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ θετικό, ενώ παρατηρείται και σημαντική αύξηση των τουριστικών κρατήσεων για το επόμενο καλοκαίρι. Εξάλλου ο πρωθυπουργός δεν είχε χρησιμοποιήσει τυχαία εδώ και καιρό και σε γερμανικό έδαφος τον παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης θέλοντας να ξυπνήσει μνήμες στη Γερμανία. Σημαντικές επαφές θα έχει ο κ. Σαμαράς και στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στην Κύπρο, ενώ στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων θα επισκεφθεί το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα.
Ο αραβικός κόσμος αναμένεται να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως είναι οι περιπτώσεις του Ελληνικού και του Τατοΐου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
  Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου