Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ένας στους δύο φέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια


eisakteoiΛιγότεροι κατά το ήμισυ θα μπαίνουν από φέτος οι μαθητές στα Πανεπιστήμια, καθώς οι συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και η επαναφορά της βάσης στο δέκα καθιστούν δυσκολότερη την εισαγωγή τους.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η Real News, η θεσμοθέτηση της βάσης του δέκα από το 2006 μέχρι το 2009 είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας όσων συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις αποφοίτων γενικού λυκείου, κατηγορία 90%, να κυμανθεί από 55% έως 65%.

Αντιθέτως, το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας πέρυσι, οπότε δεν ίσχυε το εν λόγω μέτρο, άγγιξε το
74,82%, δηλαδή περίπου επτά στους δέκα υποψήφιους κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η φετινή χρονιά επιφυλάσσει ακόμα μία δυσάρεστη εξέλιξη για τους υποψήφιους που προσδοκούσαν μια θέση στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, καθώς αποφασίστηκε η μείωση των θέσεων κατά 30% στα στρατιωτικά τμήματα, ενώ κάποια τμήματα της Αστυνομίαςδεν θα δεχτούν καθόλου εισακτέους.

Η επαναφορά της βάσης του δέκα, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αιτία των ανατροπών στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επικείμενη αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη με το σχέδιο "Αθηνά" δεν θα αφήσει αλώβητες τις θέσεις εισακτέων, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των πρυτάνεων, η οποία σημειώνει πως τα τμήματα που θα απομείνουν δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά και κτιριακά τον ίδιο αριθμό φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου