Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ξεκίνησε το σχέδιο εξυγίανσης των ισπανικών τραπεζών


«Τοξικά» στοιχεία αξίας 37 δισ. μεταβιβάστηκαν στην «κακή τράπεζα»
Η λεγόμενη «κακή τράπεζα» της Ισπανίας έλαβε σήμερα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού αξίας 37 δισ. ευρώ από τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες, κατά την έναρξη μιας διαδικασίας - «κλειδί» στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Ραχόι να εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν, ακατοίκητα διαμερίσματα και καταστήματα είναι τα πρώτα στοιχεία ενεργητικού που περιήλθαν στην τράπεζα αυτή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης στον τομέα των ακινήτων. Η μεταφορά τους στη Sareb, την «κακή τράπεζα», έχει σκοπό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στις υπόλοιπες τράπεζες.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των «τοξικών» προϊόντων που μεταβιβάστηκαν στην Sareb προέρχονται από την διασωθείσα, τον Μάιο, Bankia, που χρειάστηκε ποσό-ρεκόρ για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Μπάνκια μεταβίβασε στη Sareb τοξικά προϊόντα αξίας 22,32 δισ. ευρώ. Η Catalunya Banc της μεταβίβασε τοξικά στοιχεία ενεργητικού αξίας 6,71 δισ. ευρώ, η NCG Banco Banco Gallego της μετέφερε πόρους αξίας 5,71 δισ.ευρώ και τέλος, η Banco de Valencia τής έδωσε τοξικά στοιχεία ενεργητικού αξίας 1,96 δισ. ευρώ.

Η Sareb έκανε σαφές ότι προτίθεται να πουλήσει όσα περισσότερα ακίνητα είναι εφικτό, «επιδιώκοντας το βέλτιστο τίμημα για τους μετόχους της».

Η Sareb, σε αντάλλαγμα για τα «τοξικά» αυτά στοιχεία ενεργητικού, προσέφερε στις τράπεζες χρεόγραφα μικρότερης αξίας με κρατική εγγύηση.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναζήτησε και, τελικά, εξασφάλισε, και ορισμένες ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η «κακή τράπεζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου