Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Συριακό πλήγμα στον τουρκικό στρατό; Πληροφορίες αναφέρουν νεκρό αξιωματικό της Τουρκικής Αεροπορίας στα εδάφη της Συρίας


Η Άγκυρα διαψεύδει τους ισχυρισμούς και κάνει λόγο για «γελοίο σενάριο, σκηνοθετημένο από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας
Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει τον γύρω των τουρκικών και των συριακών μέσων ενημέρωσης έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στο ψυχροπολεμικό κλίμα, το οποίο επικρατεί την τελευταία περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, λίγους μήνες μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τον συριακό στρατό, ένας αξιωματικός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αφήνει την τελευταία πνοή του στα εδάφη της Συρίας.
Η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα «genç bakış», η οποία διατηρεί σχέσεις με τους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας και ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, μεταδίδει την πληροφορία ότι το πρωί της Κυριακής, ο Τούρκος αξιωματικός Γιλμάζ Τουράν έχασε την ζωή του
στην Συρία. Η τουρκική ιστοσελίδα επισημάνει ότι η συγκεκριμένη πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη από συριακές πηγές. 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «genç bakış», ο αποθανών πιλότος- αξιωματικός των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων είχε τεθεί εδώ και λίγες ημέρες υπό κράτηση μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. Η τουρκική ιστοσελίδα μεταφέρει την πληροφορία ότι οι υπόλοιποι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι είναι όμηροι του συριακού στρατού, έχουν μεταφερθεί σε μια στρατιωτική βάση της Δαμασκού.

Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί;
Η είδηση του θανάτου του αξιωματικού Τουράν κάνει τον γύρω των αντιπολιτευόμενων τουρκικών ειδησεογραφικών δικτύων και βρίσκει αντίκτυπο στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας. Σύμφωνα με τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, πριν λίγες ημέρες, μια ομάδα Τούρκων πιλότων και αξιωματικών εισέβαλλε στην βόρεια Συρία και επιχείρησε να εισέλθει σε μια στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας. Οι Σύριοι στρατιώτες απάντησαν με πυρά στους Τούρκους «εισβολείς» και στην συνέχεια προχώρησαν στην σύλληψη τουλάχιστον έξι αξιωματικών και πιλότων του τουρκικού στρατού. Κάποιοι από τους Τούρκους αξιωματικούς φέρουν τραύματα και έχουν μεταφερθεί σε «ασφαλής τοποθεσία» στην Δαμασκό. 

Η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά
Παρά το γεγονός ότι τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, προχωρούν στην δημοσίευση των ονομάτων των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι, σύμφωνα με κάποιες πηγές, κρατούνται στην Συρία, η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και κάνει χαρακτηριστικά λόγο για ένα «γελοίο σενάριο, το οποίο έχει σκηνοθετηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και του συμμάχους της Δαμασκού».  Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσαν επισήμως την πληροφορία της σύλληψης των Τούρκων αξιωματικών στην Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy», κύκλοι του τουρκικού στρατού, οι οποίοι διατηρούν αποστάσεις από την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα της κρίσης της Συρίας, διευκρινίζουν ότι η αποσιώπηση της όλης υπόθεσης είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και ότι αδυνατούν να πιστέψουν στους ισχυρισμούς. «Πως είναι δυνατόν να επιβάλλει η Άγκυρα σιγή ιχθύος στις οικογένειες των αξιωματικών;», αναρωτούνται χαρακτηριστικά οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν: «Μπορεί η όλη υπόθεση να είναι κατασκεύασμα των ξένων μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι μια: Τουρκικοί παράγοντες και πράκτορες βρίσκονται ήδη εντός των εδαφών της Συρίας και αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη». 
 * Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου