Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πέμπτη: Εικοσιτετράωρη απεργία στο μετρό και στάση σε λεωφορεία, ΗΣΑΠ και τραμ Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι


Πέμπτη: Εικοσιτετράωρη απεργία στο μετρό και στάση σε λεωφορεία, ΗΣΑΠ και τραμ

Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε σε συνέλευση που έγινε στα Σεπόλια να προχωρήσει σε μία ακόμα 24ωρη απεργία για αύριο 24 Ιανουαρίου.

Στον ΗΣΑΠ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάση εργασίας αύριο από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι, ενώ τα λεωφορεία δεν θα κινηθούν από τις 11.00 μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι εξαιτίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.
 
Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι κάνουν πράξη την πρόθεσή τους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήση σε επίταξη, δείχνοντας αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τα αιτήματά τους. 
 
 Η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίζεται. Οριστική απάντηση στο αίτημα χιλιάδων επιβατών για επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούν σε ημέρες απεργιών στα Μέσα Μεταφοράς, για όσους είναι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών,  φαίνεται πάντως να δίνει το υπουργείο Μεταφορών.

Στάση εργασίας και στα λεωφορεία την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ και τα μπλε λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο καθώς για την Πέμπτη έχουν ήδη εξαγγείλει στάση εργασίας  από τις 11:00 έως τις 16:00.
Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα, ενώ για την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου έχουν ανακοινώσει 24ωρη απεργία.

Χειρόφρενο και σε ηλεκτρικό - τραμ

Τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε Ηλεκτρικό και Τραμ από τις 12.00 έως τις 16.00.
"Οι εργαζόμενοι μέλη των Σωματείων μας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατασυκοφάντηση και τη διαπόμπευσή τους από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη  και τις μεθοδευμένες προσπάθειές τους για να στρέψουν ομάδες εργαζομένων τη μια ενάντια στην άλλη, υποδαυλίζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό", σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Κεδίκογλου: Άμεση εφαρμογή του νόμου σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις

Το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Βήμα fm, έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή του νόμου σε περίπτωση δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, παραπέμποντας ουσιαστικά σε απολύσεις, εφόσον η απεργία έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη.
Λίγο νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής  ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν.  Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές  αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου".
"Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα" απαντούν οι απεργοί στις δηλώσεις Κεδίκογλου. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. 
Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια "εκεχειρία" τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος είχε δηλώσει πως "τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν" και πρόσθεσε: "Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις".
Την Τρίτη σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ), της ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές.

Εξάλλλου, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη των απεργών του μετρό, αποφασίστηκε "να προχωρήσουν, άμεσα, σε κινητοποιήσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς".

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μη ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των εταιρειών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το ενιαίο μισθολόγιο καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στην ασφάλεια η δικογραφία για τις απεργίες

Η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας ανέλαβε να χειριστεί τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από σχετική εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου, η οποία χθες παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.
Η εντολή της εισαγγελέως είναι η έρευνα για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας, βάσει της εισαγγελικής εντολής, θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της διοίκησης των εταιρειών συγκοινωνιών.
Η δικογραφία που απέστειλε η κυρία Φάκου στην Κρατική Ασφάλεια περιλαμβάνει δημοσιεύματα που καταγγέλλουν απεργούς οι οποίοι φέρονται να πληρώνονται τις ημέρες απεργίας, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσαν ομαδικά ρεπό ή αναρρωτικές άδειες. Επίσης περιλαμβάνει καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για το προσωπικό κατά τη διάρκεια των απεργιών, καθώς και δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκριναν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες.
Σημφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους, τότε προβλέπεται ακόμη και απόλυσή τους.
Οι κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν κάθε φορά διαφορετικά αιτήματα και ώρες αποχής, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα της νομικής αξιολόγησης για το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου θα κριθεί τελικά από την υπό εξέλιξη έρευνα.
Εκτός της παραβίασης της δικαστικής απόφασης, θα διερευνηθεί, επίσης, αν διαπράχθηκαν και τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου