Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθές στη Μαδρίτη κατά του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση πολλών δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Ντυμένοι με τις λευκές μπλούζες τους, γιατροί και νοσηλευτές διαδήλωσαν μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημόσιας υγείας.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών συνδικάτων, οι διαδηλωτές, με ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Η υγεία δεν πωλείται, προασπίζεται», διέσχισαν μία από τις κυριότερες λεωφόρους της πόλης, από την πλατεία Κολόν έως το ισπανικό υπουργείο Υγείας.
Το προσωπικό των νοσοκομείων διαμαρτύρεται για το σχέδιο μεταρρύθμισης των περιφερειακών
αρχών, που προβλέπει την απόδοση στον ιδιωτικό τομέα της διαχείρισης 27 κέντρων υγείας ή κλινικών έξι νοσοκομείων της περιοχής. Το σχέδιο εγκρίθηκε από το περιφερειακό κοινοβούλιο στις 27 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στο 2013.
Οι ειδικευμένοι γιατροί της Μαδρίτης προγραμματίζουν απεργίες μια ημέρα την εβδομάδα, αν η περιφερειακή κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει το σχέδιο. Απεργιακές κινητοποιήσεις προβλέπονται, εξάλλου, για το τέλος του μήνα έπειτα από κάλεσμα διαφόρων ενώσεων και συνδικάτων στον τομέα της υγείας.
Ο περιφερειακός υπουργός Υγείας Χαβιέρ Φερνάντες-Λασκέτι δήλωσε σήμερα πως οι κινητοποιήσεις αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας». Ο περιφερειακός προϋπολογισμός του 2013 περιλαμβάνει περικοπές περίπου 600 εκατ. ευρώ μόνο στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε.
Η περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία κυβερνάται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, έχει λάβει διάφορα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου