Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Νέες προοπτικές για τα πετρέλαια του Πρίνου

Νέες προοπτικές για τα πετρέλαια του Πρίνου
Μετά από καθυστέρηση δύο μηνών, που έθεσε εν αμφιβόλω τη συνέχιση της άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου (με ό,τι τούτο θα συνεπαγόταν για την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία), βρέθηκε μια φόρμουλα για την ανανέωση της σύμβασης εξόρυξης υδρογονανθράκων από την Kavala Oil. Το μήνυμα στο ΤΑΙΠΕΔ, που προέβαλε την αξίωση να διεκδικήσει και κατόπιν να αναζητήσει νέους επενδυτές, που θα συνέχιζαν την εξόρυξη πετρελαίου, εστάλη και η σύμβαση για την ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης για άλλα 25 χρόνια από την Καβαλιώτικη εταιρία συντάσσεται εκ νέου προκειμένου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Το αναπάντεχο θρίλερ ξεκίνησε όταν στις 6 Νοεμβρίου του 2012 ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, υπέγραψε την «Πρώτη Τροποποιητική Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιριών
KAVALA OIL ΑΕ και ENERGEAN OIL & GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ», για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εναρμόνισης της αρχικής Σύμβασης με τις Διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας περί Υδρογονανθράκων (Ν.2289/1995), όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί με τον Νόμο 4001/2011. Ρυθμιζόταν το θέμα της χρονικής ισχύος και των παρατάσεων των αδειών εκμετάλλευσης, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, αλλά και με την διεθνή πρακτική για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην οποία ρητώς προβλέπεται χρόνος εκμετάλλευσης 25 ετών, με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες.
Το μόνο που απέμενε ήταν να μπουν και τυπικά οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή του Χρήστου Σταϊκούρα, ώστε το θέμα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ξαφνικά, όμως, η δρομολογημένη κατά τα άλλα διαδικασία σκόνταψε στις αδηφάγες ορέξεις του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρόεδρος του ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, Τάκης Αθανασόπουλος, έχοντας εξασφαλίσει μια φυσική αποθήκη που προορίζεται για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην περιοχή «Νότια Καβάλα», διεκδικούσε να πάρει τα δικαιώματα άντλησης υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή για να τα αξιοποιήσει κατά το δοκούν. Τελικά, μετά από δύο μήνες καθυστέρηση και την αθέτηση αλλεπάλληλων υποσχέσεων προς βουλευτές και τη διοίκηση της Kavala Oil βρέθηκε μια φόρμουλα για την υπογραφή της συμφωνίας. «Μας διαβεβαίωσαν ότι πλέον είναι ζήτημα ημερών», δήλωσε στην EgnatiaPost ο πρόεδρος της Kavala Oil, Βαγγέλης Παππάς, αν και μετά από ό,τι προηγήθηκε δήλωσε επιφυλακτικός.
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις
Εφόσον τελικά δεν προκύψει άλλο εμπόδιο και η σύμβαση υπογραφεί και από τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και ψηφιστεί από τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πεδίο Έψιλον και τον Βόρειο Πρίνο, και διασφαλίζονται 300 θέσεις εργασίας, ενώ αίρονται τα εμπόδια για τη διενέργεια περαιτέρω επενδύσεων στον Κόλπο της Καβάλας για τον προσδιορισμό νέων ερευνητικών στόχων εντός της Περιοχής Παραχώρησης (π.χ. ανακαλύψεις «Ζήτα», «Δέλτα», «Άθως» και εν δυνάμει στόχους όπως «Θήτα» και «Γάμα»), ειδικά και μετά την επανερμηνεία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων της περιοχής εκμετάλλευσης.
Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη από τον κ. Λιβιεράτο, σε περίπτωση που οι νέες επενδύσεις αποδώσουν μέχρι 2.500 βαρέλια δεν προβλέπεται μερίδιο για το Δημόσιο. Από 2.501 έως 5.000 βαρέλια το Δημόσιο παίρνει μερίδιο 3%, από 5.001 βαρέλια μέχρι 10.000 βαρέλια 6% και από 10.001 βαρέλια και πάνω 10% χωρίς να αναλαμβάνει κάποιο επιχειρηματικό κίνδυνο σε μια αγορά υψηλής εντάσεως κεφαλαίων και επιχειρηματικού ρίσκου.
 ΝΙΚΟΣ ΣΠΙΤΣΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου