Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Μέϊντ ιν ούσα

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάρακ Ομπάμα, επέλεξε να πάει στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας . Στόχος να απομακρυνθεί η φοβία των αμερικανών πολιτικών, διαρρέουν οι συνεργάτες του…!

Ο Α.Τσίπρας θα μιλήσει για την ελληνική πρόκληση στο επιδραστικό think tank της Ουάσιγκτον Brookings Ιnstitute.

Σύμφωνα με πληροφορίες την συζήτηση θα παρακολουθήσουν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Ο στόχος της επίσκεψης φαίνεται πως είναι καταρχήν επικοινωνιακός,
προκειμένου σημαντικοί παράγοντες και πολλαπλασιαστές των ΗΠΑ να γνωρίσουν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας.

Ο Θανάσης Τσίτας στην Ελευθεροτυπία, επικαλείται στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τον οποίο: «Δεν ερχόμαστε ούτε για φωτογραφίες ούτε θα μπούμε στη λογική πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε με την αμερικανική πολιτική. Επιδίωξή μας είναι να πάψουν να διαμορφώνουν άποψη για το χώρο μας το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι δορυφόροι του… Θέλουμε να καταστρέψουμε αυτό το σύστημα μονοπωλιακής πληροφόρησης και να διεκδικήσουμε να εξηγήσουμε εμείς το ποιοι είμαστε».

Τι Μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…


Ανέτρεξα λοιπόν στα κιτάπια μου και ανέσυρα ένα κείμενο που είχα δημοσιεύσει το 1990. Αφορούσε μαρτυρία «βόμβα» του βουλευτή, ευρωβουλευτή και υφυπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Ασημάκη Φωτήλα, όταν μετά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο press room επί της Ζαλοκώστα πηγαίναμε για καφεδάκι και κους – κους σε γνωστό καφέ επί της Βουκουρεστίου…

Να θυμίσουμε ότι ο Ασημάκης Φωτήλας διορίστηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ την πρώτη μέρα του 198 και αμέσως μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981 και του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια απολύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές του 1982 και μάλιστα ο ίδιος το έμαθε εν πτήσει…

Ήταν μια εποχή όπου το γνωστό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», εξυπηρετούσε στο έπακρον τη λογική του κόμματος, το οποίο μόλις επτά χρόνια μετά την ίδρυσή του ανήλθε στην εξουσία, το 1981. Μία εβδομάδα μετά τη νίκη στις εκλογές του 1981 ο υφυπουργός Εξωτερικών Ασημάκης Φωτήλας υποβάλλει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μια περιγραφή της σχέσης Ελλάδας – ΕΟΚ, η οποία συνιστά κατ’ ουσίαν μια γενική εισήγηση με σκοπό «να γεφυρωθούν οι διαπεριφερειακές ανισότητες και να ενισχυθούν οι χώρες του Νότου της Ευρώπης». Με τον τρόπο αυτόν το ΠΑΣΟΚ δείχνει εμπράκτως ότι στόχος του δεν είναι να βγάλει την Ελλάδα από την ΕΟΚ, αλλά να τη θέσει σε μια διαδικασία διαρκούς (επανα)διαπραγμάτευσης.

Ακολουθεί η κατάθεση μνημονίου, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, το οποίο απορρίπτεται και εν τέλει η χώρα παραμένει στην Κοινότητα με τους ίδιους ακριβώς όρους και απολύτως ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη…!

Όμως, σύμφωνα με τον Ασημάκη, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο:

«Ήμουν στις Βρυξέλλες» – μας λέει ο Ασημάκης – «όταν με πήρε στο τηλέφωνο ο Αντρέας Παπανδρέου και μου είπε πως θα πρέπει να πάω στην Ουάσιγκτον. Κοκάλωσα… κανένας δεν πήγαινε στην Αμερική εκείνη την περίοδο, ούτε αμερικάνικο τζιν δεν φορούσε…! 

Τι να κάνω πρόεδρε; 
Να ενημερώσεις το Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι αυτά που λέω εδώ για την ΕΟΚ τις βάσεις και τους Αμερικανούς, τα λέω για εσωτερική κατανάλωση».

Ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου απευθυνόταν στο συναίσθημα των μικροαστικών μαζών, ενεργοποιούσε όλα τα μεταπολιτευτικά αντανακλαστικά μιας συγκεκριμένης μερίδας του πληθυσμού και όσα άλλα είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου τα αξιοποιούσε με έναν και μοναδικό στόχο: να αυξάνει το εκλογικό του ποσοστό, ως τη νίκη του 1981.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ το κανόνισε ο ίδιος με τον τότε επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και συνεχίζει να εξιστορεί: «όταν φτάσαμε (ήταν και άλλοι δέκα ευρωβουλευτές) μας περίμενε ένα βαν. 
Εμένα όμως με έβαλαν σε ένα άλλο αυτοκίνητο και με πήγαν κατ’ ευθείαν στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και εκεί παρουσία υψηλότατων αξιωματούχων τους μετέφερα αυτά που μου είπε ο Ανδρέας. 
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε, επιστρέψαμε στις Βρυξέλλες και ενημέρωσα το γραφείο του Ανδρέα ότι θέλω να τον ενημερώσω σχετικά. Την άλλη ημέρα με πήρε η Γραμματέας του στο τηλέφωνο και μου είπε να τον ενημερώσω την Κυριακή στο Καστρί. Πράγματι, κατέβηκα στην Ελλάδα, πήγα στο Καστρί και με οδήγησαν στο γραφείο του Ανδρέα. Μόλις με είδε, σηκώθηκε, με χαιρέτησε και μου είπε: μπράβο Ασημάκη, καλά τα πήγες. Εκείνη την ώρα, είχε πλησιάσει και η Μαργαρίτα, η οποία μόλις άκουσε, ρώτησε τον Ανδρέα: που πήγε ο Ασημάκης ; Για να της απαντήσει: στην Ουάσιγκτον!»

Ο Ασημάκης Φωτήλας μας είπε στη συνέχεια: «δεν θα θέλατε να ήσασταν εκεί, δεδομένου του τι ακολούθησε…! Και πως πήγε χωρίς να το γνωρίζω εγώ… του είπε μεταξύ άλλων…!»

Σημασία όμως έχει ότι ο Ανδρέας προειδοποίησε τους Αμερικάνους για την μετέπειτα πολιτική που επρόκειτο να εφαρμόσει. Δηλαδή, καμία σχέση με τα όσα έλεγε από τα μπαλκόνια…

Ακριβώς αυτό ήθελα να θυμίσω και να σας καλέσω να συγκρίνετε πράγματα και καταστάσεις που συμβαίνουν σήμερα, όπως σας προανέφερα…!

Στους τίτλους των ταινιών του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου αναγράφουν: «οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα». 
Μόνο που αυτό δεν είναι ταινία…





Αntiκοινοβουλευτικός
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου