Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«Πόλεμος» εμπόρων και υπουργείου για τις Κυριακές και το ΕΣΠΑ

«Πόλεμος» εμπόρων και υπουργείου για τις Κυριακές και το ΕΣΠΑ
«Άστραψε και βρόντηξε» με τις δηλώσεις του κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με παραγωγικούς φορείς, με θέμα το νέο αγορανομικό κώδικα. 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ -που πρόσκειται πολιτικά στη ΝΔ- μίλησε για απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν υπολογίζει το εμπόριο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές που προωθεί το υπουργείο ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο για «φαεινές ιδέες» που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον εμπορικό κόσμο.
«Προϋπόθεση της επανεκκίνησης και παραγωγικής λειτουργίας της αγοράς είναι η σοβαρότητα
απόψεων που εκφράζονται από τους αρμόδιους φορείς και η επίτευξη ενός ελάχιστου επιπέδου συνεννόησης ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, η σημερινή μας συνάντηση με το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν μάλλον η επιβεβαίωση της μέχρι σήμερα απουσίας ουσιαστικού διαλόγου. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να προωθηθεί καμία πολιτική όταν το υπουργείο Ανάπτυξης δε φαίνεται να επικοινωνεί με το υπουργείο Οικονομικών για το περίφημο "ημίμετρο των αποδείξεων" και για τη χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος νομοθετική προστασία της εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς έχουμε βάλει πλάτη ως τώρα, αλλά υπάρχουν και όρια υπομονής που αν ξεπεραστούν δε θα υπάρχει δρόμος επιστροφής στην ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε:
«Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς κατατέθηκαν κατόπιν πρόσφατης έρευνας που βασίζεται στην πραγματική δομή και διάρθρωση της αγοράς και όχι σε φαεινές  ιδέες που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, αλλά αντιθέτως εξαντλούν όλες τις επιχειρήσεις». 
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και για τη μη ένταξη του κλάδου του εμπορίου στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προκηρύχθηκε από το ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας: «Οι Έλληνες έμποροι νιώθουμε ότι κάποιοι ασχολούνται μαζί μας αποκλειστικά και μόνο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ είναι εμφανές ότι δεν υπολογίζουν το εμπόριο στα αναπτυξιακά σχέδια, ούτε το συμπεριλαμβάνουν σε κάποια αναπτυξιακή δράση του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα το  αντιμετωπίζουν ως παρασιτικό επάγγελμα».
Η απάντηση του υπουργείου
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Θανάσης Σκορδάς, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τα λουκέτα και την ανεργία έχει καταθέσει μία πρόταση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αγορανομικής νομοθεσίας για μια πιο σύγχρονη λειτουργία της αγοράς. Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΟΛΙΟΥ
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου