Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Θύελλα στα «σκοτάδια» του ΣΥΡΙΖΑ



Δέκα προτάσεις κατέθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξουν στην... εξής μία, έπειτα από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών της Συντονιστικής Γραμματείας. Πρόκειται για την πρόταση που «αθωώνει» τον Γιώργο Παπανδρέου (που ήταν η «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν τολμά να σπάσει τους δεσμούς του με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και με το σύστημα Παπανδρέου που τον έχει αγκαλιάσει). Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πάθει «μπλακάουτ» από την τακτική του cool Αλεξη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών μόνο για τους κυρίους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο». Μάλιστα, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να χρυσώσουν το χάπι στους διαφωνούντες, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι διατηρούν επιφυλάξεις ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες και άλλων προσώπων, να καταθέσουν «κάθε
απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της Προκαταρκτικής Εξέτασης ή της δίωξης». Από την πλευρά τους, οι συνιστώσες, με πρώτο το Αριστερό Ρεύμα, είναι έτοιμες να βγούν στο... βουνό, μια και θεωρούν ότι η συγκάλυψη βυθίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέες περιπέτειες.

Η προεδρική πρόταση θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, τη Δεύτερα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες ίσως ζητηθεί να συγκληθεί Εξεταστική Επιτροπή (αυτό όμως μένει να «αποφασιστεί εντός των επομένων ημερών»).

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης στην Κουμουνδούρου επικράτησαν αρκετές στιγμές εντάσεις. Από την πλευρά του, το Αριστερό Ρεύμα κατέβασε τη δική του πρόταση, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στις πολιτικές ευθύνες που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας να αποδοθούν -έστω και μελλοντικά-, εάν προκύψουν από τη συζήτηση στη Βουλή. Να σημειωθεί επίσης ότι στη συνεδρίαση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ασχολήθηκε με την υπόθεση σε Εξεταστική Επιτροπή.

Τα προεόρτια της αντιπαράθεσης πάντως είχαν ξεκινήσει ήδη από χθες το μεσημέρι. Πρώτος άνοιξε τον χορό ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πρωτίστως πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας των υπουργών του. «Εάν γνώριζε, όπως όφειλε, έχει ευθύνες για την υποβάθμιση του θέματος, εάν πάλι δεν γνώριζε, καθίσταται επικίνδυνος και ανίκανος να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας» πρόσθεσε, για να πάρει τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, στην ίδια γραμμή, υποστήριξε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ήξερε, ως πρωθυπουργός, για τη λίστα και το περιεχόμενό της». Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι ευθύνες έχει και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στον αντίποδα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν να είναι πυρ και μανία κατά του πρώην πρωθυπουργού, το... έστριψε, αναφέροντας ότι ευθύνες έχουν μόνο οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, διότι αυτοί «είχαν εμπλοκή στην υπεξαγωγή του εγγράφου και δεν το χρησιμοποίησαν αρμοδίως».

Εν τω μεταξύ, κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ξέσπασε χθες με αφορμή μια εμπρηστική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, με την οποία επιτίθεται τόσο στη συγκυβέρνηση όσο και στους Βενιζέλο, Παπανδρέου και Στουρνάρα.

Αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό τυχοδιωκτισμό! Το ΠΑΣΟΚ, από τη πλευρά του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πάσχει από πολιτική τύφλωση και ότι τον ενδιαφέρει μόνο η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.


Aλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου