Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ως εθελοντές δωρητές οργάνων λογίζονται πλέον όλοι οι Έλληνες Ενεργοποιείται η "εικαζόμενη συναίνεση"

Ως εθελοντές δωρητές οργάνων λογίζονται πλέον όλοι οι ΈλληνεςΠολλές αντιδράσεις και συζητήσεις έχει προκαλέσει η διάταξη του πρώην Υπουργού υγείας Λοβέρδου (16 Ιουνίου 2011), που ακυρώνει στην πράξη την πρωτοβουλία του εθελοντισμού για τη δωρεά οργάνων. Η συγκεκριμένη διάταξη υπολογίζει όλους τους Έλληνες πολίτες να ως δότες οργάνων.
Συγκεκριμένα με τον νόμο 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011 της κυβέρνησης Παπανδρέου, από 01.06.2013 όλοι οι Έλληνες θεωρούνται υποχρεωτικά εθελοντές δότες οργάνων.
Όπως αναφέρει η επίμαχη διάταξη περί “εικαζόμενης συναίνεσης”, η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο (θανόντα, η κλινικά νεκρό) πρόσωπο θα πραγματοποιείται πλέον υποχρεωτικά, εάν όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Η μέχρι πρότινος λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή
στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), ή όταν υπήρχε η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση.
Με την νέα διάταξη η αφαίρεση οργάνων θα πραγματοποιείται από “Οργανισμούς Αφαίρεσης”, που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια.
Την μέχρι πρότινος αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων είχε ο ΕΟΜ,καθώς όσοι επιθυμούσαν να είναι δωρητές οργάνων σώματος το έκαναν ελεύθερα με γραπτή δήλωση στον οργανισμό, όπως συμβαίνει άλλωστε και διεθνώς.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου