Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πάνω από τα μισά λεφτά θα πληρώσουν όσοι πιάστηκαν με "μαύρα" στο εξωτερικό


Φόρους – «φωτιά» θα κληθούν να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες για τα εμβάσματα που έβγαλαν από το 2009 έως το 2011στο εξωτερικό και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωσαν στην διάρκεια αυτών των ετών στην Εφορία.

Τα ποσά των καταθέσεων που θα μείνουν ακάλυπτα θα φορολογηθούν με συντελεστή που θα φθάνει τουλάχιστον στο 52% μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. 
Η Εφορία, δηλαδή θα παρακρατεί παραπάνω από τα μισά χρήματα που θα αποδεικνύονται ως μη δηλωθέν εισόδημα.
 
Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τις Εφορίες αναφορικά με την διαδικασία την οποία ακολουθούν οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν προκύψει διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει στο διάστημα 2009 -2011 και των καταθέσεων που διατηρούσαν το ίδιο διάστημα στο εξωτερικό.
 
Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν ήδη λάβει πρόσκληση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η οποία τους καλεί να δικαιολογήσουν τις διαφορές ή να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.
 
Κατά τις πληροφορίες μόνο 300 καταθέτες από τους 24.600 που ελέγχονται για διακίνηση «μαύρου» χρήματος έχουν υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση, δηλώνοντας σημαντικά κεφάλαια που είχαν «ξεχάσει » στο παρελθόν.
 
Επίσης, άλλοι 3.500 που έλαβαν το σχετικό «ραβασάκι» ήρθαν σε επικοινωνία με την εφορία για να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με την τρόπο υποβολής της δήλωσης μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει ανοίξει η ΓΓΠΣ.
 
Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όλους όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα τους εκπνέει στο τέλος Ιανουαρίου. Μετά το πέρας αυτής η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει ελέγχους σχετικά με το ποιοι φορολογούμενοι δεν παρέλαβαν τα συστημένα ειδοποιητήρια που απέστειλε.
 
Όσοι παραλήπτες δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το προσκλητήριο, πολύ σύντομα θα λάβουν καινούργιο στο οποίο θα αναγράφονται οι διαφορές μεταξύ των καταθέσεων και των εισοδημάτων τους και θα καλούνται να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο.
 
Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα που έστειλαν εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στην τριετία της μεγάλης κρίσης, 2009 – 2011. 

Από αυτή το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί 24.600 υπόχρεους με «προβληματικό» πόθεν έσχες και για εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ.



 

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου