Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Βαριά εκτεθειμένος «κρύφτηκε» πίσω από τον Διώτη Έωλα επιχειρήματα - αναπάντητα ερωτήματα από τον Παπακωνσταντίνου

  Με ξεκάθαρη ομολογία ενοχής που στην συνέχεια επιχείρησε να ανασκευάσει ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε για τον χειρισμό της «λιστας Λαγκάρντ» πως «Είναι προφανές ότι αντικειμενικά – πολιτικά – πράγματι φέρω ευθύνη γι αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια. Και λυπάμαι πολύ που αυτή η αστοχία μου έχει δώσει λαβή και στο να αμφισβητηθεί συνολικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση» ενώ σε άλλο σημείο ομολόγησε πως  «Αν υπάρχει ευθύνη – όποια ευθύνη – αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο».  Στην πορεία όμως ξεδίπλωσε την διάτρητη επιχειρηματολογία του προκειμένου να ισχυριστεί ότι είναι θύμα μιας πολιτικής πλεκτάνης και πως «το πολιτικό σύστημα» προσπαθεί να φορτώσει στην δική του πλάτη όλες τις αμαρτίες. Δίχως να
απαντά για την ουσία της υπόθεσης, χωρίς να πείθει για τους λόγους που αντέγραψε το CD και
στην συνέχεια το αντέγραψε και κυρίως χωρίς να τοποθετείται επι όσων των κατηγορούν τα 6 κόμματα που προτείνουν την παραπομπή του υποστήριξε πως «Δεν είμαι απλώς αθώος. Είμαι το αντικείμενο μιας χοντροκομμένης και εξόφθαλμης προσπάθειας ενοχοποίησης»! Προκειμένου δε να θολώσει τα νερά και να αποδράσει από την υπόθεση της λίστας αναρωτήθηκε : «Δεν φταίει το πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο της μεταπολίτευσης. Δεν φταίνε όλοι αυτοί που ήταν οι βασικοί συντελεστές της παθογένειας που μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας. Φταίνε αυτοί που κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα».


Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε την τοποθέτησή του περιγράφοντας την δική του εκδοχή για τα πραγματικά περιστατικά. Ότι δηλαδή έμαθε για την λίστα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ και πως στην συνεχεια ζήτησε και έλαβε από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ την λίστα.

Θέτοντας στον ευατό του ερωτήματα και απαντώντας ο ίδιος επιχείρησε να δώσει την δική του εξήγηση για την μη πρωτοκόλληση, την αντιγραφή, την αλλοίωση και εν τέλει την μη αξιοποίηση.

Για την πρωτοκόλληση υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν το έκανε γιατι δεν θα μπορούσε να βάλει σφραγίδα πρωτοκόλλου σε ένα CD!

Για το θέμα τις επολογής των 20 ονομάτων εξήγησε πως «τα περίπου 20 ονόματα που έδωσα ήταν για μία πρώτη φάση ελέγχου. Αυτό το δείγμα από μόνο του εξάλλου κάλυπτε τις μισές περίπου συνολικές καταθέσεις. Και επέλεξα να ξεκινήσω έτσι και γιατί γνώριζα τη δυσκολία του ΣΔΟΕ σε παρόμοιες πολύπλοκες περιπτώσεις με χρήματα στο εξωτερικό». Αναφορικά με την αντιγραφή του CD σε USB υποστήριξε ότι το έκανε καθώς «είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. Και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων που λάβαμε». Συμπλήρωσε δε ότι «Αν υπάρχει ευθύνη – όποια ευθύνη – αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο. Τόσο ο συνεργάτης μου που μου έφερε τα 20 ονόματα, όσον και όποιος έκανε το αντίγραφο σε usb, ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου».

Για το θέμα των συγγενών του που περιλαμβάνει η αυθεντική λίστα είπε πως δεν θα ήταν δυνατόν να ανοίξει 2.000 αρχεία για να τους εντοπίσει καθώς για να το κάνει « θα χρειαζόμουν μέρες»

Σημείωσε πως «δεν «έχασα» το CD. Το έδωσα στη γραμματεία μου για φύλαξη. Και δεν γνωρίζω πού είναι σήμερα – αν δηλαδή παραμένει κάπου στο Υπουργείο, ή τι άλλο συνέβη. Σε μία περίοδο όπου όλοι γνωρίζουν την τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε».

Περαν αυτών μετέφερε τις ευθύνες τόσο στον κ. Καπελέρη όσο και στον κ. Διώτη λέγοντας ότι τους είχε δώσει εντολή ελέγχου. Ειδικότερα είπε «και βέβαια έδωσα (εντολή ελέγχου). Στην αρχή τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, στη συνέχεια επανέλαβα τις εντολές για έρευνα σε σύσκεψη παρουσία πολλών, και τέλος έδωσα όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στο νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος.

Για το θέμα της αλλοίωσης απάντησε πως «Θεωρώ ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών από την έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων διαμορφώνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που υπήρχε όταν έγινε η πρόταση της προανακριτικής.

Με απλά λόγια, δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα. Παρ’όλα αυτά, προφανώς και οφείλω να απαντήσω στα ερωτήματα που τίθενται».

Παράλληλα προσάθησε να αντικρούσει την πρόταση παραπομπής του που υπογράφουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λέγοντας «Η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όσο με αφορά βασίζεται σε μία σύγκριση: αυτή ανάμεσα στα στοιχεία που ζητήθηκαν εκ νέου και παρελήφθησαν από την Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012, με το – όπως ρητά αναφέρεται - «παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb».  Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι το usb που εγώ παρέδωσα. Είναι ένα άλλο που έχει δημιουργηθεί σχεδόν ένα μήνα αφότου είχα αποχωρήσει από το Υπουργείο.  Ποιες είναι συνεπώς οι «ενδείξεις» που οδηγούν στη διατύπωση της πρότασης για προανακριτική; Πού είμαι εγώ σε αυτή την ιστορία; Πού είναι το «αναμφισβήτητο» γεγονός που αναφέρεται στην πρόταση που βιάστηκαν τα κόμματα να καταθέσουν; Με αυτά τα δεδομένα η πρόταση για άσκηση δίωξης εις βάρος μου για δήθεν νόθευση εγγράφου δεν στέκει».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
 protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου