Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

"Περπατάτε για να ζήσετε"


22D8E4CB4E1099598B0952C52C3DC03CΤο περπάτημα κάνει καλό σε όποια ηλικία κι αν είσαι. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως έχουν να κερδίσουν περισσότερα καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένας μικρός περίπατος, τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει κατά 40% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Για 10 χρόνια οι επιστήμονες μελέτησαν 200 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 80 χρόνια. Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τη διατροφή τους, τα διάφορα άλλα προβλήματά υγείας που πιθανόν είχαν, το βάρος τους, το αν καπνίζουν ή όχι, αν πίνουν καφέ αλλά και σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται και έχοντας προσθέσει την κίνηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους οι επιστήμονες έβγαλαν σημαντικά συμπεράσματα. Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία οι δυο στους τρεις ηλικιωμένους
έφυγαν από τη ζωή. Εκείνοι όμως που έζησαν περισσότερο ήταν αυτοί που είχαν προσθέσει 15 λεπτά περπάτημα για 4 φορές την εβδομάδα, στο φυσικό αέρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να θωρακιστεί το αμυντικό τους σύστημα, να ανέβει η διάθεσή τους, να δυναμώσουν τα κόκαλα και οι αρθρώσεις τους και να αλλάξει σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Με τον ίδιο τρόπο βελτιώθηκε η κατάσταση της καρδιάς τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αιφνίδιοι θάνατοι.
Κάτι ανάλογο είδαν και ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι οποίοι μελέτησαν 36 χιλιάδες ανθρώπους άνω των 65 ετών. Αυτοί που περπατούσαν- και μάλιστα πιο γρήγορα από άλλους ζούσαν περισσότερο.
 Τέλος ερευνητές στου Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης μελέτησαν ανθρώπους στην ηλικία των 60 ετών και κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα: Αυτοί που περπατούν σε μορφή βάδην έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια. Το γρήγορο περπάτημα-σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι αρκετό ώστε να ενταχθεί κανείς στην κατηγορία της δυνατής φυσικής κατάστασης. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου