Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Alpha και Εθνική τα φαβορί για την απόκτηση του Τ.Ταμιευτηρίου


Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των μη δεσμευτικών προσφορών, το φαβορί για το ΤΤ παραμένει η Alpha bank και οι πιθανότητες να εξαγοράσει το Ταμιευτήριο είναι περίπου 80% με 90%.

Μετά την παραλαβή των 4 μη δεσμευτικών προσφορών – καθώς έχουν την δυνατότητα να τροποποιηθούν - από την Εθνική, Alpha, Eurobank και Attica bank πραγματοποιήθηκε η πρώτη διερεύνηση των 4 προσφορών ώστε να αποτιμηθούν σε γενικές γραμμές τα ποιοτικά στοιχεία της κάθε πρότασης.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία πώλησης είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός δηλαδή όποια τράπεζα προσφέρει τα περισσότερα.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλες οι προτάσεις των 4 ενδιαφερομένων τραπεζών αναφέρονται σε σπασμένο στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με βάση την αρνητική καθαρή θέση -2,4 δισ ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη ότι το core bad bank που θα περιλαμβάνει τα καθυστερούμενα δάνεια πάνω από 90 μέρες (!!!!!!) το funding gap που πρέπει να καλυφθεί στο ΤΤ θα είναι 3,8 δις ευρώ ενώ τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το good TT εκτιμώνται στα 500 εκατ ευρώ.

Το ΤΧΣ θα αποτιμήσει με τον σύμβουλο της την Ernst & Young και ίσως έως τις 11 Ιανουαρίου την άλλη Παρασκευή θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα εισηγηθεί την τελική της πρόταση.

Αν το ΤΧΣ έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση των προσφορών και των βελτιώσεων που ίσως υπάρξουν έως τις 11 Ιανουαρίου το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad bank το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου.

Αν τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν η διάσπαση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου.

ΤτΕ, ΤΧΣ απορρίπτουν παράταση

Επίσης επειδή γίνονται αναφορές αν θα υπάρξει παράταση, πρέπει να τονιστεί ότι η Εθνική ζητούσε παράταση 3-4 μήνες ώστε να ολοκληρωθεί το merger με την Eurobank αλλά η ΤτΕ είχε επικοινωνία με την ΕΚΤ η οποία προειδοποίησε ότι πρέπει να κλείσει το θέμα του ΤΤ με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για το ΤΤ και η ΤτΕ ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες τράπεζες και τις προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση.

Το www.bankingnews.gr ζήτησε από την ΤτΕ και το ΤΧΣ να σχολιάσουν τα σενάρια περί παράτασης και η μεν ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ το διέψευσαν ως ενδεχόμενο.


Τα ποιοτικά στοιχεία των προσφορών

Τίμημα

Με βάση ενδείξεις το τίμημα κινείται σε ένα μεγάλο εύρος για το good TT.

Μεταξύ 70 και 175 εκατ ευρώ κατά ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι οι προσφορές για το ΤΤ είναι μεγαλύτερες της good ATE στα 95 εκατ ευρώ.

Με εξαίρεση την Alpha που δεν δεσμεύεται για 500 εργαζομένους αυτούς που κατά βάση έχουν συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων η Εθνική, Eurobank και Attica bank δεσμεύονται για όλους τους εργαζομένους.

Πρόσθετα ποιοτικά στοιχεία


Η Εθνική αμφιταλαντεύτηκε σημαντικά πριν καταλήξει στην διεκδίκηση του ΤΤ.

Η προσφορά της κρίνεται σοβαρή και την βάζει στο παιχνίδι διεκδίκησης, ωστόσο εγείρεται ένα θέμα με την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αν πλειοδοτήσει η Εθνική για το ΤΤ ενώ σχεδιάζει να συγχωνεύσει και την Eurobank θα προκύψει ένα δαιδαλώδες σχήμα και ενδέχεται να τεθεί θέμα ανταγωνισμού.

Η προσφορά της Eurobank σε αντίθεση με την πρόταση που είχε υποβάλλει στην ΑΤΕ και δεσμευόταν μόνο για το 50% των εργαζομένων στο ΤΤ δεσμεύεται για το 100% των εργαζομένων.

Η Alpha bank έχει υποβάλλει εξίσου σοβαρή πρόταση και συνεχίζει να παραμένει το ισχυρότερο φαβορί ωστόσο το θέμα των εργαζομένων είναι σημαντικό ζητάει να αποδεσμευθούν περίπου 500 εργαζόμενοι από το ΤΤ.

Ίσως υπάρξουν πιέσεις προς την Alpha και όχι μόνο για να βελτιώσει την πρόταση της σε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία.

Αν το πράξει κλειδώνει το ΤΤ.....

Η πρόταση της Attica bank είναι η πλέον ογκωδέστατη και η πιο λεπτομερής.

Η Attica bank που επίσης διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας στηρίζεται στο σχέδιο της δημιουργίας νέου του 4ου τραπεζικού πυλώνα με την Attica, good TT, νέα Proton bank και ίσως και άλλη μικρή τράπεζα.

Ωστόσο πέραν του ζητήματος που έχει τεθεί με την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θεωρεί μικρή την Attica για να απορροφήσει το υπερδιπλάσιο ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει:

1)Να απαντηθεί το ερώτημα γιατί το νέο σχήμα θα είναι βιώσιμο και εδώ όντως υπάρχουν προβληματισμοί

2)Η Attica bank θα χρειαστεί 400 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια τα οποία θα βρει με ίδια μέσα.

Το ΤΤ θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ με 500 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει ότι το νέο σχήμα θα διαθέτει περί τα 850 με 900 εκατ κεφάλαια εκ των οποίων τα 500 εκατ θα είναι από το ΤΧΣ.

Η πιθανή ένταξη της νέας Proton bank ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εφόσον αποσχιστεί δεν είναι βέβαιο ότι διασφαλίζει ένα ομοιογενές σχήμα.

Ωστόσο όπως έχουμε τονίσει δεν παύει να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που υπό όρους θα ήταν καλή εναλλακτική πρόταση.

Το συμπέρασμα


Τα φαβορί με βάση την πρώτη ανάγνωση είναι η Alpha και η Εθνική.

Η πρόταση της Attica bank είναι πολύ ενδιαφέρουσα ενώ η Eurobank απλά συμμετέχει στην διαδικασία.





Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου