Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Χάος και αίμα στη Συρία Ξεπέρασαν τους 650.000 οι Σύριοι πρόσφυγες


Χάος και αίμα στη Συρία

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία καθώς καθημερινά γίνονται σφοδροί βομβαρδισμοί, βομβιστικές επιθέσεις και μάχες στρατού και ανταρτών, μέχρι τελικής πτώσης.
Ένας πρώτος προσωρινός απολογισμός του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάνει λόγο για 11 νεκρούς σήμερα , ενώ χθες έχασαν τη ζωή τους 123 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 62 πολίτες. 
Ένα ζευγάρι και τα τρία παιδιά του -ηλικίας επτά, εννέα και έντεκα ετών- σκοτώθηκαν από ρουκέτα που έπληξε το χωριό Αμπού Τάλταλ στην επαρχία του Χαλεπιού ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν και την "πρωτεύουσα της επανάστασης" Χομς, κυρίως συνοικίες που βρίσκονται υπό
τον έλεγχο των εξεγερμένων .
 Ο στρατός πολιορκεί εδώ και περισσότερους από έξι μήνες πολλές συνοικίες, και κυρίως την παλιά πόλη της Χομς, οδηγώντας, σύμφωνα με τους αντάρτες, σχεδόν χίλιους ανθρώπους σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
 Την ίδια ώρα σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν μεταξύ στρατιωτών και εξεγερμένων στις επαρχίες Ιντλίμπ και Ντεράα, ενώ ο στρατός βομβάρδισε εκ νέου την περιφέρεια της Δαμασκού, κυρίως την ανατολική Γούτα όπου οι αντάρτες έχουν την οπισθοφυλακή τους.
Στη βορειοανατολική Συρία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, συνεχίζονται οι μάχες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία έχει καταμετρήσει 58 νεκρούς σε μία εβδομάδα συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και μαχητών της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του συριακού βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 650.000 Σύριοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους και ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κυρίως στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε σήμερα μια διεθνή διάσκεψη για τους πρόσφυγες της Συρίας και δεσμεύτηκε απέναντι στον Λιβανέζο πρόεδρο, Μισέλ Σουλεϊμάν , για την παροχή στον Λίβανο μιας οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου