Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Στην Αγκυρα στις 5 Μαρτίου ο Α. Σαμαράς

Στην Αγκυρα στις 5 Μαρτίου ο Α. ΣαμαράςΠλούσια ήταν η ατζέντα της άτυπης, αλλά περίπου σαραντάλεπτης συνάντησης μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έγινε στο Κατάρ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις αποκρατικοποιήσεις, το θέμα των ιμάμηδων στη Θράκη και το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα και συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 Μαρτίου.
Ειδικότερα και αναφορικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση», ενώ για τους ιμάμηδες της Θράκης έθεσε θέμα ακύρωσης της πρόσφατης ρύθμισης από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ταγίπ Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των
Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μουσουλμανική μειονότητα». Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι προκειμένου οι μουσουλμάνοι της Αθήνας να έχουν χώρο λατρείας, την κατασκευή θα μπορούσε να αναλάβει η Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα».
Θέληση για επενδύσεις
Ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός και οι κατασκευές ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Αλ Θανί, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντόχα. Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Σαμαράς, είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ ο ομόλογός του τού Κατάρ ανέφερε ότι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις (πχ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές.
Οι συζητήσεις αναμένεται να προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών από τις δύο χώρες.
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου