Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη αποχή και “νοθεία” στις βουλευτικές εκλογές της Ιορδανίας Το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται στο 56,5%


Μεγάλη αποχή και “νοθεία” στις βουλευτικές εκλογές της Ιορδανίας

 Περισσότερο από το 50% του εκλογικού σώματος συμμετείχε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή κατά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.
Η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται στο 56,5% των 2,3 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και τόνισε ότι οι εκλογές μποϊκοταρίστηκαν από την ισλαμιστική αντιπολίτευση, εξου και το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες
Ο επικεφαλής της επιτροπής, Αμπντέλ Αλ-Ιλαχ αλ Χατίμπ, δήλωσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε, αλλά τα τελικά αποτελέσματα και το επίσημο ποσοστό συμμετοχής θα ανακοινωθούν αύριο
Πέμπτη.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Μέτωπο εθνικής μεταρρύθμισης του πρώην πρωθυπουργού Αχμαντ Ομπεϊντάτ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές από την αρχή.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που κατήγγειλε νοθεία, αμφισβήτησε το ποσοστό συμμετοχής που ανακοινώθηκε δηλώνοντας : "Η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ακριβή. Το ακριβές ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 16,7% γύρω στις 14:00 ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ποσοστό συμμετοχής 31,8% τον ίδιο χρόνο"
Στην ανακοίνωσή της, η ισλαμική αδελφότητα κάνει λόγο για "πολλές παραβάσεις, ανάμεσά τους η εξαγορά ψήφων και η κυκλοφορία πλαστών εκλογικών καρτών για τους ψηφοφόρους", κατηγορώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι είχαν ένα σχέδιο για να αυξηθεί η συμμετοχή.
Καθώς απουσιάζουν τα ισλαμιστικά κόμματα, η νίκη φυλάρχων, συντηρητικών προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο καθεστώς και επιχειρηματιών δείχνει εξασφαλισμένη στο βασίλειο αυτό με πληθυσμό 6,8 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν αναθεώρηση της κατανομής των εκλογικών περιφερειών την οποία χαρακτηρίζουν άδικη. Ζητούν επίσης την καθιέρωση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος στο οποίο ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και δεν θα διορίζεται από τον μονάρχη.
Παρότι στην Ιορδανία δεν εκδηλώθηκε το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, οργανώνονταν συχνά διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου