Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Με 3 κάλπες η παραπομπή σε προανακριτική

3CBF2373137A542929B6041FB652A151Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων για τον καθορισμό του τρόπου ψηφοφορίας για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με την πρόταση του κυβερνητικού συνασπισμού, να στηθούν δηλαδή 3 κάλπες, να περνά κατά πλειοψηφία.
Όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr, το σχέδιο των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) είναι να στηθούν οι τρεις κάλπες, όσες δηλαδή και οι προτάσεις για προανακριτική, χωρίς, όμως, να είναι υποχρεωτικό στους βουλευτές να ρίχνουν ψηφοδέλτιο και στις τρεις. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι διαρροές και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα από μια ενδεχόμενη οριακή παραπομπή ή μη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Πως θα επιτευχθεί;
Όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας : «Ένας βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού γνωρίζει ότι θα γίνει αντιληπτός αν κατευθυνθεί προς την κάλπη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Με την μέθοδο λοιπόν της «στοχοποίησης» επιχειρείται να περιοριστούν στο
ελάχιστο οι διαφοροποιήσεις καθώς το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να μετατραπεί σε «βαρίδι» για την κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο. Ο φόβος του κυβερνητικού επιτελείου, δεν είναι να παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό το σενάριο θωρείται απίθανο, αλλά οι πολιτικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν υπέρ της παραπομπής του κ. Βενιζέλου ψηφίσουν περισσότεροι από 135 βουλευτές.
Ως προς την διαδικασία και πέραν των τριών καλπών, ο κάθε βουλευτής θα καλείται τρεις φορές για να ψηφίσει. Ειδικότερα, πρώτα θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση που έχουν καταθέσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στην συνέχεια θα ξαναδιαβαστεί ο κατάλογος των βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα θα ακολουθήσει η τελευταία ψηφοφορία για την πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής.
Με την συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται ακόμα πιο φανερό αν κάποιος βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίξει άλλη πρόταση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να συμμετάσχει μόνο στην ψηφοφορία για την πρόταση που υπογράφει και στην συνέχεια να αποχωρήσει. Μαζί της επιχειρεί να πάρει και τους βουλευτές της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να απέχουν από την ψήφιση των άλλων προτάσεων και να διασφαλιστεί έτσι κάθε πιθανή διαρροή. Βουλευτές μάλιστα της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι «δεν μας υποχρεώνει κανείς να μείνουμε στην αίθουσα καθ’ όλη την διαδικασία».
Πέραν αυτών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) επέμειναν να στηθούν τέσσερις κάλπες όσες και τα πρόσωπα με υποχρεωτική συμμετοχή των βουλευτών σε όλες τις κάλπες ή μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια, όσα και τα πρόσωπα, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της πλειοψηφίας θα εισαχθεί αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια, προκειμένου αυτή να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να επισημαίνει ότι «εάν προκριθεί το σενάριο της κυβέρνησης το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Θα πουν ορισμένοι ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της διαδικασίας και επιχειρήθηκε να νοθευτεί η βούληση των βουλευτών».
Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι θα προκριθεί η κυβερνητική πρόταση, παρά ταύτα δεν αποκλείεται να υπάρξει ψηφοφορία δια εγέρσεως.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στην αυριανή συνεδρίαση θα τοποθετηθούν, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δύο – τρεις βουλευτές από κάθε κόμμα καθώς και τα τέσσερα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί και η ψηφοφορία αναμένεται στις έξι το απόγευμα. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου