Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό, όπως μετά το 1974 Η ανεργία ωθεί τους Κυπρίους να μεταναστεύσουν σε αραβικές χώρες


Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αραβικές χώρες, άρχισαν να αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό στην Κύπρο, για να εργαστεί σε μεγάλα έργα σε χώρες του Κόλπου (φωτ. αρχείου).

Λευκωσία: Στις αραβικές χώρες στρέφονται άνεργοι Κύπριοι για τα προς το ζην, με αποτέλεσμα τα πράγματα να θυμίζουν τη μετά το ’74 κατάσταση, σε μικρότερη ωστόσο έκταση.
Ως δείκτης της φυγής Κυπρίων σε χώρες του Κόλπου, θα στηθούν από την Υπηρεσία Εκλογών εκλογικά κέντρα σε τρεις χώρες, Μπαχρέιν, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αραβικές χώρες, άρχισαν να αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό για να εργαστεί σε μεγάλα έργα.

Προ μερικών ημερών, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, η Lois Builders, με ανακοίνωσή της ζητούσε προσωπικό για έργο που ανέλαβε στο Ριάντ της Σαουδικής
Αραβίας. Συγκεκριμένα, ζητούσε εξειδικευμένο προσωπικό για 14 θέσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα, με άλλη αγγελία ζητούσε την πρόσληψη άλλου προσωπικού.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στον «Φ» ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Κύπριους, είτε είναι άνεργοι είτε όχι, για να εργαστούν στο εξωτερικό, ωστόσο οι απαιτήσεις σε χρήματα είναι μειωμένες, λόγω των σημερινών δεδομένων.

Ήδη στο Ριάντ, την Ντόχα και τη Μανάμ δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η J&P, η οποία για δεκαετίες εκτελεί έργα σε αραβικές χώρες.

Όπως αναφέρθηκε σχετικά στον «Φ», Κύπριοι εργάζονται και σε ελληνικές εταιρείες στις χώρες αυτές, ενώ υπάρχει έντονος συναγωνισμός για ορισμένες θέσεις με μισθό πέραν των 100 χιλιάδων τον χρόνο, μεταξύ Κυπρίων και Ελλαδιτών.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στον «Φ» ο προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, σε αραβικές χώρες θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα: Ένα στη Μανάμα του Μπαχρέιν, ένα στην Ντόχα του Κατάρ και ένα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Στην Ντόχα είναι εγγεγραμμένοι οι περισσότεροι Κύπριοι που ανέρχονται σε 87, στο Ριάντ οι ψηφοφόροι είναι 58 και στη Μανάμα 56.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου